Gisterenavond was er een uitzending van Zembla over de incasso-industrie. Het was een interessante aflevering die je hier kunt terugkijken. Uit een rapport van de Nationale Ombudsman komt naar voren dat de overheid de grootste schuldeiser is. Zij hanteren zulke incasso-methodes dat mensen nog dieper in de financiële problemen komen doordat zij ver onder het bestaansminimum komen. Voornaamste probleem was dat er geen centraal overzicht bestaat van de schulden die een schuldenaar heeft. Particuliere en publieke schulden worden op een verschillende manier geind. Bij particuliere schulden houdt het incassobureau nog het overzicht en probeert op basis hiervan een betalingsregeling met de schuldenaar te treffen. Overheidsorganen werken echter niet samen. Dus als je meerdere schulden hebt uitstaan bij de overheid of je hebt een combinatie van een particuliere en publieke schuld, dan is het niet onwaarschijnlijk dat je nog verder in de financiële problemen kunt doordat de verschillende aflossingsbedragen te hoog zijn waardoor je niet meer in je basisbehoeften kunt voorzien.
Ik vond het heel schrijnend toen een medewerker van het Waterschap vertelde dat de schuldenaren het voornamelijk aan zichzelf te wijten hebben. Als ze altijd aan hun betalingsverplichtingen hadden voldaan volgens hem dan waren ze nooit in deze situatie beland. Tot een bepaalde hoogte heeft deze man misschien wel gelijk maar er zijn ook veel mensen die buiten hun schuld om in de financiële problemen komen zoals bijvoorbeeld door scheiding, baanverlies of ziekte. Vooral het Waterschap hanteert als proef een hele agressieve manier om schulden te innen. Zij verifiëren in een tijdbestek van 3 maanden 2x per maand wat het saldo is op de bankrekening van de schuldenaar. Als er voldoende ruimte is, dan incasseren zij een maandbedrag. Hierbij wordt dus niet rekening gehouden of dit maandbedrag door de schuldenaar moet worden gebruikt in het voorzien van basisbehoeften of het betalen van andere schulden.
Ik heb met groeiende verbazing geluisterd. De oplossing lijkt zo eenvouding. Zet een nieuwe organisatie op die gaat bemiddelen tussen de verschillende schuldeisers en de schuldenaar. Wellicht zouden de bestaande incassobureau's hierin een rol kunnen vervullen als zij ook de schulden van de overheid gaan incasseren.
Ik had veel bewondering voor de mensen die op tv hun verhaal wilde vertellen. Je stelt je kwetsbaar op. Het praten over schulden is toch een taboe. Veel mensen, inclusief ik, schamen ze ervoor dat het ooit zo ver is gekomen. Schulden brengen veel verdriet en onzekerheid met zich mee. Ikzelf ben bijvoorbeeld ontzettend bang om mijn baan te verliezen voordat ik mijn schulden heb afgelost. Als dat zou gebeuren, zou het niet onwaarschijnlijk zijn dat ook ik een hele moeilijke en vervelende situatie zou belanden. Ik kan van die gedachte 's nachts uren wakker liggen. Ik hoop nooit in deze situatie te komen maar door snel af te lossen, probeer ik de potentiële problemen wel zo klein mogelijk te maken.
Ook betaal ik elke maand eerst altijd mijn rekeningen. Als er een onverwachtse rekening komt, dan wordt ook deze meteen betaald. Het bedrag dat overblijft, is voor de boodschappen en een extra aflossing. Ik wil gaan proberen om elke maand mijn voorlopige teruggave volledig te gaan gebruiken voor aflossen. Hierdoor zou ik dan nog sneller kunnen aflossen waardoor ik medio 2014 van alle ellende verlost zou zijn. Dat is op zich best te overzien. Ik kwam tot deze beslissing omdat ik tot het inzicht kwam dat ik met wat toezeggingen ik dit bedrag best wel kan missen.
Ook kreeg ik deze week te horen dat mijn werkgever dit jaar geen loonsverhoging aan de medewerkers zal geven. Ik had dit al deels verwacht dus het was niet een grote verrassing. Ik verwacht dit jaar ook geen bonus te krijgen. Mijn werkgever heeft de mogelijkheid om hiervan af te zien. Ik verwacht dat hij dit dus dit jaar ook zal doen. Mijn bonus was elk jaar rond de EUR2000. Ik had dit graag willen gebruiken voor het aflossen. Ik zal het nu anders moeten doen. Hopelijk krijg ik een belastingteruggave dit jaar. De 13e maand en vakantiegeld krijg ik maandelijks uitgekeerd. Dit bedrag gebruik ik al als extra aflossing.
Zaak is toch om zo snel mogelijk van alle schulden af te zijn om in de toekomst een reserve achter de hand om eventuele vervelende en onverwachtse situatie op te kunnen vangen. Alleen wat is een redelijke reserve?
Ik heb het programma ook gezien en hoewel ik het nodige van schuldhulpverlening weet was ik toch stomverbaasd. Ik weet dat de Belastingdienst door de Invorderingswet altijd voorrang heeft op iedereen. (Zelfs op God zei mijn docent privaatrecht altijd).
BeantwoordenVerwijderenEn ik weet ook dat juist publieke overheden bij een minnelijke schikking niet akkoord willen gaan. Heb je als schuldhulpverlener alles rond met de private schuldeisers, gaat bijvoorbeeld de Belastingdienst of het College voor Zorgverzekeringen als enige niet akkoord. Moet de schuldhulpverlener alsnog schuldsanering aanvragen.
Maar dat publieke overheden geen rekening hoeven te houden met de beslagvrije voet en zodoende mensen tot de bedelstaf kunnen dwingen (een mevrouw ging dagelijks met haar kinderen bij haar ouders warm eten en de andere vrouw vroeg geld aan haar inwonende zoon die van een studiebeurs leefde) is echt een fout in de wetgeving.
Deels heeft die man gelijk hoor. Ik zit al een aantal jaar in de schuldhulpverlening en als ik 50 gevallen heb zijn daar maar 5 sitauties die er niks aan kunnen doen. De rest wil hun luxe leven niet op geven, omdat ze vinden dat ze er recht op hebben om naar de musical te gaan en lol te maken. Geven andere overal de schuld van maar zelf hebben ze het nooit gedaan. Citaalt van iemand die wij begeleiden was: "ja ik heb de zorgverzekering niet betaald want dat vond ik minder belangrijk, je moet keuzes maken" ja leuk maar daar draai ik als wel betalende daar voor op. Incassobureaus nemen vaak niet eens meer de moeite om te incasseren. Ze moeten afwegingen maken en als je toch al als flinke wanbetaler bekend staat gaan ze liever een lullige rekening incasseren bij mensen die altijd hard werken en hun best doen om de schulden in te lopen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb veel respect voor je dat de strijd met je schulden zelf aangaat. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren.
Dank je voor het compliment.
VerwijderenDat zal zeker kloppen, Samantha. Zulke mensen als je beschrijft, ken ik ook genoeg. Ik denk dat ze daarom voor de Zembla uitzending 2 voorbeelden hadden genomen die er in elk geval gedeeltelijk niets aan konden doen. Opeenstapeling van fouten van instanties, waardoor ze in de problemen kwamen.
VerwijderenIk vind de manier waarop de overheid met schulden omgaat ook echt bizar. Ze korten sommige mensen echt bizar op hun uitkering bijvoorbeeld, waardoor ze geen cent meer overhouden.
BeantwoordenVerwijderenEn ook met de zorgverzekering is het niet echt fijn geregeld. Als je een schuld hebt dan mag je geen aanvullende verzekeringen meer aanvragen, zelfs niet als je in het budgetbeheer zit. Dus heb ik nu een client lopen die al maanden vergaat van de kiespijn...
Wat schrijnend inderdaad.
BeantwoordenVerwijderenPas je op met je voorlopige teruggave te gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenOvertuig je eerst of deze wel goed is, als je terug moet betalen heb je misschien dat buffertje niet meer.
Hallo Je Geld of je Leven,zwaar is het wel he.
BeantwoordenVerwijderenIk zit ook in zo,n situatie.ik betaal gelukkig mijn ziekenfonds
en gas en huur en zo nog steeds zelf.
ik betaal soms een rekening wel eens 14 dagen later.
Daar voel ik mij al niet lekker bij en angstig.
wat ik in het begin deed was het ene gat met het andere vullen.
maar dat doe ik nu ook niet meer,ik heb door het lezen van de blogs wel meer realiteit gekregen.
Je mag best trots op je zelf zijn want je doet goed je best.
Ik vind het superstoer van je dat je over je schulden blogt en ik heb groot respect voor je dat je zelf verantwoordelijkheid neemt en er alles aan doet om je schulden af te lossen. Petje af!
BeantwoordenVerwijderenEn om te berekenen wat verstandig is om achter de hand te hebben is er de bufferberekening op de site van het nibud.
BeantwoordenVerwijderenWat een redelijke reserve is, kun je bij het NIBUD doorrekenen voor jouw situatie.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn ook mensen die zeggen dat 3x je maandelijkse kosten genoeg is (laten we hopen dat dat lager ligt dan je maandelijkse inkomsten). Voor zzp-ers adviseren ze 6 maanden, maar jij praat over een baas.
Sterkte!