Pagina's

maandag 28 januari 2013

Opruimvirus & restyling-kriebels

 Ik heb de laatste paar weken last van een opruimvirus. Ik wil het huis “declutteren”. De laatste paar jaar hebben zich er in kastje en laatjes toch dingen opgestapeld of vergeten in een donker hoekje. Dit weekend ben ik de kast ingedoken waar ik mijn mappen van de administratie opberg. Ongelofelijk hoe lang ik bepaalde dingen bewaar. Gemiddeld moet je documenten 5 tot 7 jaar bewaren. Daarna kun je ze vernietigen. Met deze regel ben ik door de mappen heen gegaan. Ik heb inmiddels 5 mappen leeg kunnen maken. De rest van de mappen zijn het betere uitzoekwerk. Zo heb ik bijvoorbeeld 4 mappen voor de hypotheek. Ik denk dat ik dat terug kan brengen naar één map want er zitten ook veel onnodige brieven tussen. Zo heb ik nog een paar mappen die ik wil doorlopen waarvan ik weet dat er veel onnodig papierwerk in zit. Deze klus staat voor binnenkort gepland. Twee uurtjes op zolder leverde mij echter drie dozen vol met oud papier op. Binnenkort moet ik deze maar eens wegbrengen naar de papierbak.

De bedoeling is dat de zolder ooit een overzichtelijke opgeruimde ruimte wordt waar meerdere functies bij elkaar komen, zoiets als op de foto's. Zo wil ik een gedeelte inrichten als logeerkamer, een ander deel als studeerkamer en een hoekje voor de was. De spullen zijn voorhanden. Het is meer een kwestie dus van opruimen.

Heel langzaam zie ik dat er meer ruimte in het huis gaat ontstaan. De kleding in de ladekast in de slaapkamer is bijna leeg en heeft een nieuwe plek gevonden in de klerenkast of een andere, ruimere ladekast. Volgend weekend verwacht ik dat de ladekast in de slaapkamer uit elkaar kan halen. De ladekast gaat dan mee met het grof vuil want die kan geen tweede leven meer aan. Het hout is ook niet goed genoeg meer om te gebruiken voor planken.

Tijdens het opruimen in de kledingkamer (mini-kamertje waar klerenkast staat) kwam ik ook een paar mooi ingelijste affiches tegen waarvan er nu al een paar in de slaapkamer hangen. Deze wil ik volgende week tegen de muur in de slaapkamer hangen, samen met de anderen. Het wordt een soort collage muur van allerlei ingelijste affiches. Je ziet dat wel eens in tijdschriften zo’n hele muur. Ik vind dat altijd prachtig. De mogelijkheid lag binnen handbereik maar ik was er alleen nog niet opgekomen.

Een metamorfose in huis hoeft dus niet veel te kosten. Vaak kan het weghalen van een meubelstuk of het net ergens anders plaatsen in een kamer er heel anders uitlaten zien. Ook een likje verf kan een kamer al opfrissen.

Inspiratie doe ik vooral op bij Pinterest. Ik heb daar een tijdje geleden mijn eigen account aangemaakt en ik ben druk aan het pinnen geweest. Vaak ben ik verbaasd hoe inventief mensen zijn met dingen. Ik kan oprecht heel blij worden van al die mooie plaatjes. Heerlijk vind ik het om er door heen te klikken.

Toch vraag ik me af of dit opruimvirus te maken heeft met het consuminderen. Ik lees op meerdere sites dat mede-bloggers aan het opruimen zijn of waren. Zou het zijn dat ik minder waarde hecht aan dingen waardoor ik makkelijker dingen weg kan doen?

5 opmerkingen:

 1. Oh leuk he, pinterest? :)

  Echt fijn dat je straks een hele ruimte erbij hebt! Hier diende ie ook als rotzooi-opslag (90% van wat er stond, was ook rotzooi) en nu hebben er er een heerlijk (lege) slaapkamer voor ons. Ben echt blij dat ik die zolder heb aangepakt toen! Opruim-ze :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd..
  Héérlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar heb je die gevonden op pinterest?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zoek op termen zoals "attic" of "attic room". Dan is het vaak alleen nog maar een kwestie van doorklikken om de mooiste foto's en ideëen op te doen.

   Verwijderen