Pagina's

vrijdag 25 januari 2013

My new best friend: Dexter

De laatste twee weken breng ik de avond door met mijn nieuwe vriend: Dexter. En nee mijn man en ik zijn nog steeds gelukkig met elkaar dus er is geen nieuwe liefde in mijn leven. Het gaat hierbij om Dexter de Robin Hood onder de seriemoordenaars die overuren draait in mijn dvd-speler.

Een tijdje geleden vertelde een vriendin helemaal lyrisch over een nieuwe serie die zij op dvd had ontdekt. Het verhaal is wat onwaarschijnlijk. Het gaat om een forensisch onderzoeker werkzaam bij politie die gespecialiseerd is in bloedonderzoek. Gaandeweg de eerste aflevering kom je er achter dat hij als 3-jarige door een politieagent is geadopteerd nadat hij op een crime-scene is gevonden. Als kind ontdekte hij dat hij een aandrang tot moorden heeft. Zijn pleegvader probeert dit in goede banen te leiden waardoor hij alleen mensen vermoord die slechte ofwel criminele dingen op hun geweten hebben. Naast deze aandrang tot moorden voelt Dexter dat hij ook buiten de samenleving staat omdat niemand dit zal begrijpen. Hij moet zichzelf forceren om normaal over te komen en een op het oog normaal leven te leiden. Ondanks alles komt hij sympathiek over en hoop je dat hij niet gepakt zal worden. Gaandeweg de serie ontdek je ook meer van zijn achtergrond. Kortom een serie naar mijn hart want ik houd wel een beetje van surrealistische series waar een broeiende spanning op de achtergrond is. Ik ben grote fan van Twin Peaks en Lost.

Toch heeft deze serie iets extra’s voor mij. Tijdens mijn studie rechten ontwikkelde een bizarre interesse voor alles wat met seriemoordenaars te maken had. Ik wilde begrijpen waarom iemand tot die daden komt. Ik heb vele boeken verslonden van biografieën tot aan psychologische analyses van het brein van een seriemoordenaar. Op een bepaald moment kon ik zelfs exact vertellen wat de “specialiteit” van bepaalde seriemoordenaars was, hoeveel slachtoffers hij had gemaakt en of hij wel of niet veroordeeld was. Begrijp me niet verkeerd, ik zou nooit maar dan ook nooit contact zoeken met zo’n iemand. Blijkbaar hebben seriemoordenaars namelijk wel een aanhang en werpen sommige vrouwen zich als een groupie op zo’n (vaak) man. Ook in die vrouwen heb ik mij verdiept. Ik vind het namelijk wel heel bijzonder dat je op toch een vrij verknipt persoon valt. Vaak zijn het toch vrouwen met een laag zelfvertrouwen of die denken dat ze hen nog kunnen “redden”. Vraag me af hoe je dat wilt doen, want de meesten zitten in een dodencel.

Op een gegeven moment werd mijn tijdelijke interesse mij te veel. De verhalen die ik had gelezen kwamen tot leven en achtervolgde mij in mijn dromen. Ik denk dat ik te veel gruwelijke details had gelezen waardoor ik het onbewust niet meer kon verwerken. Ik heb dat wel vaker dat dingen die mij dwars zitten in mijn dromen opdagen. Dat is meestal een veeg teken aan de wand dat ik er iets mee moet doen. Ik ben dus vrij abrupt gestopt met me nog verder te verdiepen in dit onderwerp. Ik kon het namelijk niet meer aan.

Ik ben altijd erg geïnteresseerd in de reden waarom iemand tot bepaalde daden komt. Ik vind het vooral interessant om te zien dat sommige mensen overstappen naar de onderwereld of de meer duistere kant van de maatschappij terwijl anderen die misschien onder de zelfde omstandigheden zijn opgegroeid of dezelfde genen dragen er nog niet over peinzen. Hier is ook veel onderzoek naar gedaan, vooral onder tweelingen en broers en zussen waarvan er minimaal eentje op het criminele pad is gekomen. Ik heb het hierover wel eens gehad met collega’s en vrienden. Velen begrijpen die interesse van mij niet. Ze redeneren heel simplistisch van iemand doet wat fout en moet voor de consequenties opdraaien en dan maakt het niet wat daar dan de reden voor is. Daar ben ik het ook wel mee eens maar toch ben ik benieuwd naar het waarom. Ooit ben ik in de trein aangesproken door een man die tegenover mij zat en zag wat ik las. Hij begreep niet waarom ik mij daar als jonge vrouw in wilde verdiepen. Ik heb me er maar uitgekletst door te zeggen dat het puur beroepsmatige interesse was. Hij keek me fronsend aan. Ik heb slechts één vriendin die mijn interesse deelt. Zij zou dolgraag criminologe of rechercheur zijn geworden. Ze werkt nu als juriste bij een bank. Iets heel anders dus.

Maar goed ik breng de komende weken door met Dexter totdat ik mijn interesse in de serie verlies. Tot nu toe zijn er genoeg prikkels om te blijven kijken.

Overigens koop ik mijn dvd’s vaak tweedehands om ze vervolgens nadat ik ze heb gekeken weer te verkopen. Als ik eenmaal een serie heb gezien dan hoeft het voor mij geen tweede keer meer. Zo kijk ik toch op een voordelige manier naar series of films.

5 opmerkingen:

 1. Zo pak ik het dvd kijken ook aan, 2e hands kopen en weer verkopen. Zo kijken wij nu al avond aan avond naar the killing, we zijn inmiddels bij de 2e serie beland....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind Dexter ook geweldig. Wij hebben er de afgelopen zomervakantie 6 seizoenen door heen gejast. Elke avond was het feest. Het voordeel van een serie later ontdekken, is dat je aan één stuk door kunt kijken.

  Het is echt een hele goede serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heerlijke serie hè? een paar jaar geleden kwam ik tijdens het zappen dexter tegen..,ik zei tegen mijn man,volgens mij is dit een goede serie..we raakten gauw verslaafd en man leende van zijn collega een aantal seizoenen op dvd,een paar weken achter elkaar gezellig,elke avond 2(of 3..)afleveringen gekeken,naar dexter and his dark passenger..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een collega van mij is er ook helemaal gek op. Goed idee om ze te verkopen als je er klaar mee bent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik koop geen DVD's meer, ik ben ze nu zelfs bezig ongezien weer door te verkopen omdat ze maar staan te verstoffen. Wat ik leuk vind om te kijken, daar ben ik de enige in bij ons thuis en alleen op de bank is niet boeiend.
  Ik heb nu gelukkig iemand die soms mee wil naar Filmhuis en voor de rest kijk ik wel eens met het gezin mee naar een enkele actiefilm. Die koopt mijn man en hij kijkt ze ettelijke keren. Muziek luisteren doen we veel samen, ik koop nog steeds CDs en download niet.

  BeantwoordenVerwijderen