Pagina's

dinsdag 15 januari 2013

Goedkoop maar gezond eten

Door alle sneeuwval kon ik vandaag niet op werk komen. Gisteren had ik al voorzichtig tegen mijn collega's gezegd dat als alle voorspellingen zouden uitkomen, ik waarschijnlijk een dagje thuis zou blijven. Toen ik vanochtend wakker werd, keek ik uit het raam en de straat was bedolven onder een mooie, witte sneeuwdeken. Het heeft toch iets heel rustgevends en idyllisch zolang je niet op pad moet. Na me snel aan te hebben gekleed, ging ik naar beneden om naar het nieuws op tv te kijken. Ooh wat was ik ontzettend blij dat ik de flexibiliteit heb om thuis te kunnen werken. Ondertussen had ik ook van een aantal collega's een mailtje gehad waarbij mij werd aangeraden om vooral lekker thuis te blijven want het was op de wegen geen doorkomen aan.  Dus ik heb vanochtend de laptop opgestart en ik heb een paar uur zitten werken aan een beleidsstuk. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe productief ik ben als ik thuis werk. Ik doe in een paar uurtjes meer dan ik op kantoor op een hele dag doe. Ik zou best standaard een dag thuis willen werken. Het scheelt reistijd, ik ben productiever en ik kan ook genieten van de dingen die thuis. Zo heb ik vanmiddag heerlijk een broodje met dochterlief  zitten eten en heb ik haar vanochtend uit bed gehaald en samen ontbeten.

Ook heb ik vanmiddag boodschappen gedaan. Er was niet veel meer in huis. Althans er was nog net genoeg om vanavond te eten maar er was verder niets meer in huis voor de lunch. Het was heerlijk rustig in de winkel dus ik vloog met mijn karretjes langs de rekken en ik stond dus vrij snel bij de kassa. Al wachtend kan ik het dan niet laten om te kijken naar de inhoud van de andere karretjes. Iedere keer verbaas ik me weer over de inhoud daarvan. Het is namelijk heel vaak snacks, snoep, frisdrank en kant en klaar zakjes. Als ik dan kijk naar eten waar echt voedingswaarde inzit en waar je een gezonde maaltijd van kan bereiden dan is dat vaak beperkt tot een paar producten. Vaak kun je er niet meer dan 1-2 dagen van eten. Van de snacks en frisdrank kun je wel een week vooruit. In mijn geval kan ik daar dan wel een paar maanden mee vooruit want ik haal dat niet uit in huis zelfs niet voor visite. De visite krijgt eigengemaakte hapjes voorgeschoteld. Meestal vinden ze dat nog leuker ook.

Wat is dat toch met mensen dat ze steeds vaker op gemak terug vallen als het op eten aankomt? Wat is het toch waarom mensen niet meer tijd willen investeren in het bereiden van een gezonde, goede maaltijd? Ik krijg vaak te horen dat ze daar helemaal geen tijd voor hebben. Hoe kun je daar geen tijd voor hebben als je vervolgens wel uren achter de computer of tv kunt zitten? Het is dus maar waar je je prioriteit legt. Overigens hoeft een gezonde maaltijd niet veel tijd te kosten. Een roerbakmaaltijd met verse groente of een pasta van eigengemaakte saus heb je binnen een kwartier tot een half uur op tafel. Een oer-Hollandse pot van aardappels, groente en vlees kost ook echt niet veel bereidtijd. Alleen willen de meeste mensen niet de moeite nemen om de groente of vlees zelf te snijden, of om die gehaktbal zelf te rollen en kiezen ze voor de voorgesneden groente en de voorgekruide gehaktbal of schnitzel. Weten mensen dat voorgesneden groenten in een chloorbadje worden gewassen zodat ze er mooi uit blijven zien in de winkel? Ruik maar eens als je een keer zo'n zakje openmaakt, het ruikt een beetje vreemd. Weten mensen dat al die kruiden in de gehaktbal vol met allerlei toevoegingsmiddelen zitten?

In eerste instantie lijkt het misschien veel werk om alles zelf te maken. Je kunt echter ook zelf gesneden groente in zakjes vriezen. Je hebt dan een voorraadje liggen en je kunt dan precies pakken wat je nodig hebt.
Je kunt door zelf groente voor te snijden ook zelf bepalen wat je in je pastasaus of je roerbakschotel doet. Misschien vind je die paprika of die kool in die zakjes wel helemaal niet lekker maar heb je veel liever prei, wortel of paksoi. Zelf maken en dus zelf kiezen: het opent zo veel mogelijkheden tot variatie en je kunt het helemaal naar jouw smaak zetten.
Ook vlees zelf kruiden is niet moeilijk. Leg een goede basisvoorraad aan kruiden aan die jij lekker vindt en ga daar mee experimenteren in de keuken. Wedden dat je na verloop van tijd de lekkerste zelfgemaakte gehaktbal op tafel zet. En dan laat ik de zelfgemaakte taart en koekjes maar even buiten beschouwing. Als je ergens wilt beginnen, zou ik het doen bij de dagelijkse maaltijd.

Zo denk ik dus vaak als ik de inhoud van de verschillende winkelkarretjes aanschouw. Op werk heb ik hierover wel eens discussies. Ze vinden dat ik ver ga in het zelf maken. Sommigen noemen mij zelfs alternatief hierin. Ik vind mezelf niet extreem. Ik koop ook echt wel eens snacks of snoep. Alleen koop ik het niet in van die grote hoeveelheden. Mijn dochter krijgt ook wel eens een zakje chips en ik geniet daar net zo van mee. Alleen voor haar is dat echt een tractactie. Ze krijgt het hooguit een paar keer in het jaar.

Of het duurder is? Nee ik denk dat ik goedkoper uit ben. Ik plan mijn maaltijden een week vooruit naar aanleiding van de groentetas en dat wat ik nog in huis heb en vervolgens vul ik dat aan. Alleen ik winkel wel met een boodschappenlijstje. Ik winkel hierdoor gerichter en ben minder snel geneigd om impulsaankopen te doen.

Gezond eten hoeft echt niet duurder te zijn. Probeer het eens een maandje en kijk hoe je je voelt. Wellicht dat je dan toch meer geneigd om een lekkere maaltijd helemaal zelf te maken.


5 opmerkingen:

 1. Je heb helemaal gelijk. Sinds ik de rust heb om eten te koken' is het lekkerder, gezonder en ben iik net zoveel, of zelfs minder kwijt. Ik heb vorige week wat groentes gekocht een uur tijd besteed aan het snijden,wel met machine. Deze los ingevroren en nu pak ik wat ik nodig heb. De nasi, bami, de mosselen, alles smaakt net iets lekkerder en ja het is vers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. True, true! Alleen dat van dat chloorbadje... ik heb een tijd in de fabriek gewerkt waar de groenten van AH worden gesneden en geen chloorbadjes gezien hoor ;-) Wel wordt er een beschermend gas in de zakjes gedaan, misschien ruik je dat.

  Misschien kun je af en toe eens een recept posten? Zou er behoefte zijn aan een consuminderkookboek? Ik zou het iig interessant vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er wel eens aan gedacht om een consuminder-kookboek te schrijven. Wie weet, doe ik dat nog ooit. Ik zou het wel heel leuk vinden om te doen.

   Ook speel ik met de gedachte om een eet/voedsel blog te beginnen. Alleen dat kost me veel tijd omdat ik het dan ook goed wil doen. Recepten uitschrijven, het bereiden en dan foto's maken kost best wel wat tijd. Toch wil ik dit misschien wel gaan doen. Maar ondrtussen zou ik natuurlijk best een keer een recept hier kunnen plaatsen. Dank je voor het idee!

   Verwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk, het is echt een hardnekkig misverstand dat het meer tijd kost. Gister begon ik om 16:45 aan het schillen van de aardappels, die heb ik opgezet, ondertussen de uien in een handmatig snijapparaat (tupperware). Toen konden ze de pan in met het gehakt, even ruilen en daarna de wortel erbij (die had ik gesneden en al in de vriezer gedaan in een zakje toen ik wat meer tijd had. Ondertussen waren de aardappels gaar en kon ik daar puree van maken. Daarna rode wijn in het vlees groentenmixje. Gas uit, tussenstations 17:10! Zoontje opgehaald, toen ik thuis was nog 10 minuten het vlees gestoofd, daar hoefde ik niets voor te doen. Nog even 10 minuten in de oven met kaas erop en ik had een sheperts pie. Zonder dollen, 17:30 en dan ben ik nog even weggeweest tussendoor. Veel groenten die snijd ik als ik tijd heb en stop die dan in zakjes in de vriezer zodat je lekker kan opschieten als je tijdnood hebt. Mensen zien echt teveel beren op de weg, het is ook een beetje tegenzin denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken in je stukje de ontwikkeling van eten koken,die ik heb meegemaakt. Toen ik koken leerde(zo'n 50 jr geleden) waren er nog geen kant en klaar produkten. IK weet nog hoe bijzonder soep uit een pakje en vla uit een pak was. Als consument zijn we er massaal ingestonken. Hoewel er steeds meer toevoegingen in pakjes en zakjes belandden.Ik heb jaren lang gezondheidskunde gegeven. Maar bewustmaking was vechten tegen de bierkaai. Ik ben blij,dat langzamerhand steeds meer jonge mensen weer eten gaan koken dat(zoals Michael Pollan schrijft)als voedsel herkent wordt door je grootmoeder.

  BeantwoordenVerwijderen