Pagina's

woensdag 29 mei 2013

Kinderfeestjes

Gisterenavond was ik het ineens zat. Het is toch van de zotte dat iemand mij voorschrijft hoeveel ik aan het cadeautje voor een verjaardagsfeestje moet uitgeven. Ik vind €10 simpelweg te veel geld. Tot nu toe heb ik nooit meer €5 aan een cadeautje uitgegeven voor een verjaardag van een kind. Ik heb ook niet het idee dat dochterlief op haar verjaardag ooit cadeautjes heeft gehad die meer dan €5 kostten.
Ook baalde ik dat ik het verkeerde autootje had gekocht. In eerste instantie wilde ik het bewaren voor de verjaardag van buurjongetje in oktober. Alleen heeft dat ventje al zo veel autootjes dat hij waarschijnlijk veel blijer is met een puzzel of een kleurboek. Dus vanmiddag ga ik het terugbrengen. Van dat geld koop ik dan iets van een puzzel of wat dan ook dat maar wel iets dat binnen mijn budget valt onder het mom ik bepaal zelf wel hoeveel geld ik aan wat besteed.
Toch heb ik mij wel heel even schuldig gevoeld over bovenstaande. Dochterlief wordt zondag gefêteerd op een paar uur spelen in een speelparadijs. Waarschijnlijk krijgt ze daar allerlei dingetjes te eten en het zou me ook niet verbazen als ze bij het weggaan nog een kleine traktatie in de vorm van een cadeautje meekrijgt. Dat kost natuurlijk wel een aardige smak geld. Alleen kiezen de ouders hier zelf voor. Ze hadden het ook heel simpel kunnen houden door thuis iets te organiseren. Mijn ervaring leert dat je een 3 of 4 jarige eigenlijk veel meer plezier doet met lekker (buiten) spelen en hun eigen gangetje te laten gaan. Wat is dat toch de laatste paar jaar met ouders dat kinderfeestjes steeds grootser en gekker moeten worden? Vinden de kinderen zelf dat nu echt leuk of zijn het de ouders die dit belangrijk vinden naar de buitenwacht? Ik heb feestjes voorbij zien komen waar springkussens werden gehuurd, waar een clown werd ingehuurd voor een korte act thuis of waar bedrijfjes gespecialiseerd in kinderfeestjes een feest in een bepaald thema bij jou thuis of op locatie organiseerde. Dan heb ik het nog niet eens over feestjes in pretparken.
Manlief en ik hadden gisteren het hierover. Gelukkig zijn we het roerend met elkaar eens dat we de feestjes van dochterlief simpel houden. Dochterlief is in de zomer jarig dus met een beetje geluk kunnen we de tuindeuren opengooien en dan kan ze op haar feestje lekker buiten spelen. De zandbak en een emmer water staan garant voor uren speelplezier. Er staat dan nog wat zelfgemaakte taart en biologische (appel)sap klaar. Daar is dan alles mee gezegd. ’s Avonds krijgt dochterlief dan nog een ijsje. Meer dan dat heeft zij niet nodig om het gelukkigste meisje van de wereld te zijn. Meer dan dat is ook vaak te overweldigend. Er komen ook niet veel kindjes. Verder dan haar buurjongetje en een meisje van de speeltuin komen we niet. Volgend jaar kijken we of we van haar feestje iets meer willen maken. Ze wordt dan 5 jaar oud dus ik kan me voorstellen dat ze dan wat vriendjes en vriendinnetjes van school wil uitnodigen. Ook dan willen we het eenvoudig houden: gewoon lekker spelen met misschien een paar spelletjes. Als ze wat ouder wordt dan kunnen we dat uitbreiden met muffins bakken of een speurtocht in het bos of de wijk. Onlangs hoorde ik toen ik in de rij bij de kassa stond te wachten dat een paar meiden van een jaar of 13 zelf gingen koken om dit vervolgens bij het bekijken van een dvdtje op te eten. Dat klonk heel gezellig. Ik denk dat kinderen dat ook vaker leuker vinden dan de volgeplande, straks geprogrammeerde feestjes. Een kind is uiteindelijk wel een kind en kinderen houden vooral van spelen en zelf ontdekken.

11 opmerkingen:

 1. Helemaal met je eens. Ik ben al ouder en onze kinderen zijn (bijna)volwassen. Maar ik weet nog wel dat de feestjes die we zelf organiseerden het leukst waren. Het begon al met zelf de uitnodigingen maken, dat was de voorpret. Samen knutselen met wat lekkers erbij. De dag zelf, snoephappen, speurtocht uitzetten, verkleedspelletjes.. Toen ze groter werden mochten er een paar kinderen blijven eten. Pannenkoeken, frietjes dat soort zaken. En als ze in groep 8 zaten mochten ze voor het eerst zelf gourmetten met ons als waakhonden op de achtergrond. Daarna waren er een paar jaren waarin er weinig werd gedaan. Hoogstens (disco) zwemmen en nog later met twee of drie iets duurders. Ja, toen begon het al met ouders die allerlei dure dingen deden. Wij hadden toen twee inkomens en konden ook alles goed doen (ook wel eens naar de bios met een paar kinderen) maar we hebben toch altijd geprobeerd om het eenvoudig en leuk te maken. Dat kostte veel energie en aandacht als twee werkenden, maar dat vonden we belangrijker dan het uitbesteden/afkopen van de verjaardagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt groot gelijk! Toen Emma 4 werd kwamen de kindjes van vrienden mee en een buurjongetje. Manlief had een piratenboot van de wasmand gemaakt en we hadden zo'n speeltentje in de kamer gegooid met wat kussens en speelgoed erin. Af en toe wat drinken en een stukje taart en ze vonden het geweldig. In oktober wordt ze 5 en heeft ze al wat feestjes van klasgenootjes meegemaakt dus zullen we wel een beetje ons best moeten doen. Maar ik vind maximaal 5 vriendinnetjes meer dan genoeg; thuis koekhappen, spijkerpoepen, liedje zingen, kadootje uitpakken (en dat mag gerust heel erg bescheiden want ze heeft genoeg!), eierkoeken versieren. Een uurtje of twee lijkt me ook lang genoeg.
  Vorige week mocht de kleine meid naar een feestje; op locatie bij iemand die professioneel feestjes organiseert (zelfde als bovenstaande maar dan voor 8 euro per kind) en ik geloof een stuk of 10 meisjes. Makkelijk is het wel ja en de kids vonden het ook erg leuk, maar dat geld is bij ons beter besteed aan een goede winterjas of een paar schoenen voor Emma denk ik dan. (oh ja, ik heb je reactie op mijn blog van gisteren per ongeluk verwijderd, sorry!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De leukste feestjes van de jeugd waren ook altijd thuis, bowlen met petflessen en een kaatsballetje, een speurtocht door de wijk en dan thuis weer patat eten, de iets groteren een gourmetfeestje, 't eerstje feestjes 's avonds en dan in een verduisterde kamer een 'enge' film kijken (10 meiden met een bak chips op de bank, moe'j voor de gein ook nog eens heul hard op het raam bonzen ze zitten stijf :))
  Gewoon lekker je eigen gang gaan,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies zoals je het zegt: die ouders kiezen er zelf voor om het feestje in zo'n speelparadijs te houden. Ze hebben gewoon geen zin in gedoe thuis en kopen het op deze manier af. Prima natuurlijk, moeten ze zelf weten, maar dan hoef jij je niet schuldig te voelen over een (klein) kadootje. Jij hoeft toch niet de consequenties te voelen van andermans keuzes? En kinderen hebben er al helemaal geen benul van wat alles kost, die zijn al blij met iets kleins.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb altijd een maximum van 5 kinderen aangehouden, simpelweg omdat ze dan met de jarige om de tafel konden zitten... Voor de feestjes van mijn eigen kinderen was het altijd een themafeest en dan een combinatie van spelletjes, knutselen en buiten spelen. Zo hebben we een berenfeest, indianenfeest, ruimtefeest, clownsfeest, griezelfeest enz gehad. Jarige stiefdochter wilde haar laatste basisschoolfeestje niet bij haar eigen mama vieren maar bij mij omdat ik altijd knutsel. We hebben kettingen en armbanden gemaakt met de meiden en frietjes geeten met ijs toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens. Een klein dingetje is meer dan genoeg. En liefst iets dat op kan, of opgebruikt wordt. Cupcakepapiertjes met een pak mix, stoepkrijt, vouwblaadjes, opschrijfboekje, zulke dingen. Niet nog meer plastic en dingetjes van de Action.

  Lena is nu feesten: op de uitnodiging stond dat het om half 1 begon, maar het is drie huizen verder dus ik dacht dat ze eerst naar huis zou komen met de buurvrouw die r altijd ophaalt woensdagmiddag. Bleken ze meteen mee te moeten. Okee, zet t wat duidelijker op de uitnodiging. En nou liep ik net langs, alles donker binnen... begrijp ik van een zusje van een meisje dat er ook is, dat ze naar een binnenspeeltuin zijn? Zonder te zeggen? Stond ook niets van op de uitnodiging?

  Sorry, ik moest het even kwijt. Stomme feestjes ook altijd. Hier gewoon een zelfde feestje als bij JGT hierboven. Gewoon spelletjes, beetje knutselen, filmpje, koekjes bakken en weer naar huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh dat vind ik toch wel heel apart dat je niet duidelijk aangeeft wat je met de kinderen gaat doen vooral als ze nog zo jong zijn.

   Verwijderen
  2. Ik kan me best voorstellen dat je daarvan baalt! Je wilt toch in ieder geval weten waar je kinderen zijn lijkt me...

   Verwijderen
  3. Ik heb een keer gehad dat zoontje om 17 uur thuis gebacht zou worden van een zwemfeestje. Kwam niet thuis, jarige gebeld, niemand nam de telefoon op... Kwam moeder van vriendje hem om 18 uur brengen... Ja, het was zo gezellig, ze was een uurtje langer in het zwembad gebleven...! Ze begreep er niks van dat alle ouders vreselijk ongerust waren!?? Ik hou al niet van zwemfeestjes... :( dit speelt in het tijdperk voor de mobiele telefoon...

   Verwijderen
 7. Volgens mij komt het overwaaien uit Amerika. Daar bedenkt niemand meer een kinderfeestje en huurt iedereen een bedrijf in. Saai lijkt me en vooral voor kleinere kinderen is thuis of buiten spelen gewoon het leukste.

  Groot gelijk dat je geeft wat je wilt, voor het budget wat je wilt. Vinden ze het niets, dan is het jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kinderfeestjes zijn altijd leuk. Het is altijd super leuk om je kind te zien glimlachen de hele dag!

  BeantwoordenVerwijderen