Pagina's

maandag 5 augustus 2013

De schoonmaakster

De laatste paar dagen of beter gezegd weken heb ik het huishouden een beetje laten versloffen. Het hoogst noodzakelijk werd gedaan maar voor de rest genoten we vooral van het mooie weer en werd er veel in de tuin geleefd. Alleen op een gegeven moment ga ik me toch ergeren aan die plakkende vloeren, aan die beduimelde keukenkastjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu is schoonmaken niet mijn hobby dus ik moet het echt even goed op mijn heupen krijgen voordat ik ook echt de emmer en de schoonmaakdoekjes wil pakken. Dit weekend was het dus zover.
 
Zaterdag kregen alle ramen binnen een goede wasbeurt. De rest van het jaar moeten de ramen het daar dan weer mee doen. Wat dat betreft heeft de buitenkant het beter voor elkaar want die krijgen 1x in de maand een wasbeurt van de glazenwasser met een half vuil sopje. Ik geloof namelijk dat hij de hele straat met dat ene sopje doet dus heel schoon zal het water niet zijn als hij mijn ramen doet. Het is echter beter dan helemaal niks want anders zouden de ramen zo goed als nooit worden gedaan want vooral de bovenramen zijn alleen te bereiken op een hele hoge ladder. Dus vandaar dat hij de eer krijgt. Dat is dan ook meteen het enige wat is uitbesteed aan schoonmaakwerkzaamheden. Na de ramen kreeg de keuken een sopje. Zondag heb ik vervolgens de rest van de benedenverdieping gedaan en werden de vloeren geboend. Beneden zitten we er weer netjes uit. Alles blinkt en glanst voor zolang als het duurt.
 
Als ik dit zou vertellen aan mensen in mijn directe omgeving dan kijken ze mij raar aan. Je ziet ze dan denken Poetsen dat doe je toch niet zelf daarvoor heb je een schoonmaakster. Ook mijn schoonmoeder en schoonzus keken mij met grote verbazing aan dat wij alles zelf doen. Zij hebben iedere week iemand die het hele huis van boven tot ander poetst. Zelf houden ze het dan een beetje bij gedurende week. Ze vonden het echt zonde van mijn tijd dat ik dus zelf met de poetsdoek door het huis loop want die tijd had ik veel beter aan dochterlief kunnen besteden. Alleen dochterlief en wij doen dit samen. Ze vindt het leuk om te kunnen helpen. Dit weekend stond dochterlief ook mee te helpen met het ramen wassen. Niets leuker dan met water kliederen. Als we dan eenmaal klaar zijn, dan loopt ze heel trots door het huis te ruiken en dan roept ze dat het weer zo lekker ruikt. Kortom we brengen zo ook samen tijd door, misschien niet spelend maar op een andere manier.
 

Zou ik een schoonmaakster willen hebben? Ik denk het niet. Buiten het feit dat ik het veel geld vind kosten, vind ik het ook niet fijn om een “vreemde” door mijn huis te hebben lopen. De kraamverzorgster vond ik al een hele opgave. Ze deed overigens niet veel in huis behalve dan veel koffie drinken en met de baby tuttelen. Die paar dingen die ze wel deed, deed ze half zodat ik als ze eenmaal weg was samen met manlief liep op te ruimen. Zo liet ze bijvoorbeeld de emmer met (vies) water in de douchebak staan en lagen de stofwolken onder het bed. Kortom we waren blij dat ze weg was na de kraamtijd en het huis weer voor onszelf hadden. Overigens heb ik één dag wel een kraamverzorgster als vervangster gehad die een schat van mens was.
Daarnaast wil ik toch graag dat alles op mijn manier gebeurt. Ik zou dus als hij of zij eenmaal weg is, alles weer neerzetten zoals ik het graag zie en me waarschijnlijk rot ergeren dat het weer eens verkeerd staat. Eigen schuld natuurlijk als je een controlfreak in eigen huis bent. Ook zou ik graag willen dat er wordt schoongemaakt zoals ik het graag zie. Kortom ik bespaar me nu heel wat irritatie uit door het zelf te doen.
 
Buiten de irritatie en de vreemde in mijn huis om, hoor ik vaak ook verhalen dat het of niet goed wordt gedaan of dat de desbetreffende dame of heer alleen maar met bepaalde schoonmaakmiddelen wil schoonmaken. Zo ken ik dus mensen die een heel kastje met schoonmaakspullen hebben waarbij voor elke ruimte of materiaal wel weer iets anders in huis is. Ik heb drie dingen in huis: bleek, afwasmiddel en schuurmiddel. Met bleek krijg ik de meest hardnekkige vlekken weg en de rest doe ik met afwasmiddel. Ik moet er dus niet aan denken dat iemand mij gaat vertellen wat ik allemaal in huis moet halen voordat ze überhaupt ook maar willen beginnen met schoonmaken.
 
Ik zie het dus niet gebeuren dat er ooit iemand bij mij thuis komt schoonmaken. Zolang we het zelf kunnen doen, doen we het gewoon zelf. En ach dan ziet het er maar niet altijd even spik en span uit.

12 opmerkingen:

 1. Hier is het ook een beetje een zootje, vorige week 1 kind ziek. En dan ook nog de dreumes dus die hing de hele dag op mij. Dus alleen het hoog noodzakelijkste gedaan, zoals wassen en koken. Zaterdag was ze al weer aardig opgeknapt (na een week) dus toen even door de woonkamer gesjeesd en morgen verder met weer wassen en opruimen. Over 2 weken beginnen hier de scholen weer en dan ga ik ook weer stevig schoonmaken. Ook ik zou geen schoonmaakster willen hebben, heel soms wel handig. We hebben idd alleen een glazenwasser voor de bovenste ramen, ik durf echt niet op een ladder. Beneden doe ik zelf. En ook ik gebruik alleen maar afwasmiddel bij het poetsen, ik kan ook niet tegen de luchtjes die het veroorzaakt. Dus als er echt iets moet gebeuren voor kalkaanslag doet mijn man het, want dat stinkt zo.
  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nu ook niet echt spik en span. Lekker laten waaien met dit weer:) Een schoonmaakster heb ik helaas niet meer. Ooit van de thuiszorg wel gehad, ik was tevreden, maar mijn zus wilde het pgb liever in eigen zak steken. Dus heb ik het pgb laten aflopen en doe nu zoveel mogelijk zelf of met hulp van mijn schoonmoeder (die een schat is). En uiteindelijk voelt dat toch gewoon het beste. Junior mag graag stofzuigen:) Gezellig:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook geen poetser van nature maar ooit las ik eens ergens een opmerking dat het wel heel raar is dat veel mensen bakken vol geld uitgeven aan decoratie in huis terwijl ze heel minnetjes doen over het schoonhouden ervan. Zorg dragen voor een fijne woonplek betekent ook dat je het schoonhoudt en opruimt. Sindsdien kijk ik toch anders aan tegen poetsen. Ik zal nooit een poetswonder worden maar doe mijn best.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben wel een schoonmaker. Om de week komt hij vier uur poetsen. In mijn omgeving doet juist bijna iedereen het zelf, dus ik geneer me er bijna voor dat we een schoonmaker hebben. Maar het wordt gewoon echt een bende anders, we hebben er allebei een te grote hekel aan om schoon te maken, er wordt veel geklust (stof!) en we kunnen het makkelijk betalen.

  Hij stelt geen eisen qua schoonmaakspulletjes, heeft alleen een keer om een bepaald opzetstukje voor de stofzuiger gevraagd. We hebben wel een paar speciale schoonmaakspulletjes voor bijv. de parketvloer maar het meeste gebeurt met allesreiniger.

  Thuis hadden we vroeger ook altijd een 'werkster' trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hadden een schoonmaakster toen we nog met twee voltijds werkten en drie kindjes. Voor de tweeling deed ik alles zelf en sinds ik thuis ben ook weer. Al vond ik het wel leuk thuiskomen in een pas gepoetst huis, de dame poetste beter dan ikzelf haha. Zo weet ik nu hoe het voelt voor mijn man bij thuiskomst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook hier geen interieurverzorger, dat doen we zelf meestal op de zaterdagochtend tussen 't bakken en wat winkeltjes aflopen door.
  De enkele echte grote klussen doen we zondags en denk nou niet dat er 't heule weekend gepoetst en geboend wordt, daarvoor is 't huis te klein ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij poetsen ook zelf hoor, bespaart je veel geld! Door ziekte kan ik niet echt de hele boel stralend schoon houden maar dat hoeft ook niet. Ik poets zodat we gezellig in ons huis kunnen leven , ik leef niet om gezellig te poetsen ;-) Al hoort poetsen er wel gewoon bij anders wordt het een bende en dat vind ik niet fijn, daar wordt ik onrustig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben een schoonmaakster sinds we allebei fulltime werken. Het scheelt ons echt veel tijd! Bovendien kan ze het ook echt veel beter dan ikzelf. Ze komt bij ons 3 uur in de week en doet dan de keuken, badkamer, wc, stoffen in het hele huis, stofzuigen en dweilen. Als we met vakantie zijn laat ik haar doorwerken, er zijn altijd nog dingen die blijven liggen (zoals uitsoppen keukenkastjes en de ramen).
  En als we thuiskomen nadat ze is geweest, voelt het altijd als een cadeautje:)
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik ben schoonmaakster van beroep en heb als ik thuiskom echt niet zoveel puf meer om thuis veel schoon te maken, maar gelukkig heb ik maar een klein huisje ,is mijn dochter al groot en doet zelf haar kamer en haar was, we maken samen ook niet veel vuil, alleen de katten maken troep, vooral omdat de oudste kat dement is en de kattenbak niet meer kan vinden, maar gelukkig heb ik linoleum op de vloer en doet ze het altijd op de dezelfde plek , maar de vloer moet dus dagelijks schoon en de rest van het werk verdelen we over de week. het is hier dus niet superschoon,maar wel netjes en dat vinden we allebei genoeg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen hoe je het dan thuis zelf doet. Mijn moeder had vroeger iemand die bij haar schoonmaakte. Haar huis was echter kraakhelder. Schoonmaken was echt haar hobby. Ze heeft het nog volgehouden tot ver in de 70 jaar bij een goede kennis. Gelukkig geniet ze nu van haar oude dag.

   Verwijderen
 10. Ik zou ook geen schoonmaakster willen. Ook omdat er dan een vreemde in mijn huis zou zijn. Maar ik besteed ook weinig tijd aan poetsen. Ik stofzuig om de 2weken en doe af en toe de vloer met nat. Vriendje poetst de badkamer en in de keuken poets is tussendoor wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik doe ook alles zelf en vriend helpt. Ik ben niet de beste poetser, maar ik zou daar echt niet voor betalen. Vrek in hart en nieren.

  BeantwoordenVerwijderen