Pagina's

donderdag 22 augustus 2013

Ooh nee gatver

Vandaag belde mijn moeder op. Ze belde alleen op een heel verkeerd moment want ik had net twee kinderen die heel druk bezig waren om het huis op zijn kop te zetten en het vooral niet eens konden worden wie met wat mocht spelen. Toen de rust was teruggekeerd en dochterlief gewassen en wel in bed lag belde ik dus terug.

Mijn moeder begon heel cryptisch in de trant dat ze niets voor haar verjaardag wilde want dat dit het mooiste cadeau kon zijn wat ze kon krijgen. Ik voelde al dat er iets aan kwam wat ik waarschijnlijk helemaal niet zag zitten. En ja hoor. In jubelstemming vertelde mijn moeder dat ze geselecteerd is voor Miljoenenjacht. Dat is dus dat vreselijk spel op tv waar koffertjes geopend moeten worden en waar iemand dan met (veel) geld naar huis kan gaan. Ook worden er aan het publiek cadeau's gegeven. Blijkbaar had de Postcode-loterij mijn moeder geselecteerd op basis van haar verjaardag uit een groep mensen die haar verjaardag delen. Ze moet voor een bepaalde datum laten weten of ze zou komen. Zo ja dan wordt ze samen met een introducee de hele middag bezig gehouden zodat ze de show voor tv kunnen maken. Het begint met een lunch en daarna moet ze naar de studio komen.

Je voelt het al aankomen. Ik moet mee. Laat ik nu een bloedhekel hebben aan tv-spelletjes en op een of andere manier zit Linda de Mol ook in mijn allergiezone. Nu weet mijn moeder mij prima te bespelen dus het kwam erop neer dat ze vond dat ik dit voor haar moest doen en ze concludeerde dat ik ook heel erg blij zou zijn als ik daar met een vette prijs naar buiten zou lopen. De kans dat ik zonder prijs naar buiten loop lijkt mij ook heel reëel.

De emotionele druk (of chantage) werd flink opgevoerd. Eigenlijk kan ik niet weigeren. Ik baal want ik heb 1. geen zin om me te lenen voor zo'n show en waarschijnlijk als klapvee te worden gebruikt en 2. een hele vrije middag met mijn dochter te missen. Nu overleef ik een middag zonder dochter best maar ik ben liever gezellig bij haar dan dat ik ergens in tv-studio moet hangen.

Ik hoop heel stiekem dat er een enorme adder onder het gras zit en dat mijn moeder eerst loten moet bij bestellen voordat ze naar de studio mag komen. Alleen ze heeft de brief voorgelezen en het klonk wel heel definitief. Zucht ik heb hier zo geen zin in.

18 opmerkingen:

 1. Herkenbaar. Die moeder van mij bezorgt je ook een schuldgevoel als iets niet gaat zoals zij dat graag heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar. Ik ben ook een paar keer uitgekozen, maar heb besloten er niet op in te gaan. Geen zin in. En die druk van je moeder, ohhh ik voel de bloeddruk stijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh jeetje. Kan ze niet een vriendin vragen die altijd eens op de televisie heeft willen komen, vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik al voorgesteld maar ze "gunt" mij de prijzen zo. Ze denkt dat ze daar bepakt em bezakt met kado's naar buiten loopt. Ik denk dat maar een heel klein groepje iets krijgt en dat die groep ontzettend op tv wordt uit vergroot. ML is ook geen hulp en bod spontaan om die.middag ervoor DL te zijn. Grmbl dit is zo'n met de rug tegen de muur aan momentje.

   Verwijderen
 4. Oh noes. Tsja, als je moeder het als een groot cadeau ervaart en er helemaal vol van is... Het lijkt mij ook vreselijk, maar je kan het niet echt weigeren vind ik. Ik zou dat niet kunnen iig. Gelukkig haat mijn moeder dat soort shows :-)
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ouders hadden een zekere geloofsovertuiging.Tot de dag van vandaag wordt dit tegen mij gebruikt om mij te bespelen. Ik ben dus wel in dat geloof opgevoed maar ben afvallig geworden. Ik heb er nooit spijt van gehad mijn eigen weg te zijn gegaan, al zijn er soms pijnlijke momenten.

  Waarom niet je eigen weg kiezen, je bent toch geen klein kind meer? Je bent nu zelf moeder, en hebt onlangs trots en waardig bij Spaarcentje je verhaal gedaan, je gelooft toch niet meer in die onzin? Ik denk dat je wel degelijk kunt weigeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oe...lastige kwestie! Ik zou ook geen NEE kunnen zeggen als je zo bespeeld wordt. Haha,moeders weten natuurlijk precies hoe ze dat moeten doen... :-)

  p.s. Goed dat je je verhaal vertelt bij Spaarcentje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel vervelend en heel herkenbaar. Ik zou het don, puur uit plichtgevoel naar mijn ma. Dus aan mij heb je weinig :-) succes met je besluit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ieuw gatver...., 'gelukkig' hing mijn moeder een geloof aan waar geen TV bij hoorde en loterijen waren al heulemaal uit den boze, dus voor dit soort verrassingen werd 'k iig niet geplaatst.
  Echt vervelend zo'n aangewezen vrijwilliger te moeten zijn,
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ja, ook hier heel herkenbaar. Niet dat mijn moeder op tv zou willen maar haar aanpak om iets van mij gedaan te krijgen is wel hetzelfde :(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb er echt een hekel aan om in de publiciteit te komen, dus ik zou ook niet willen gaan. Maar ik zou redelijk veel voor mijn moeder doen, omdat ze ook veel voor mij doet.
  Maar mijn moeder is niet iemand van de (emotionele) chantage/druk. Mijn schoonmoeder daarentegen wel een beetje :) Dus ik ken het gevoel.
  Je mag zelf een keus maken, als je echt, echt niet wil dan zou je wel nee zeggen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je moeder het nou heeeel leuk vind om daaraan mee te doen en vooral om samen met jou daar heen te gaan, dan zet je je weerzin tegen dit soort programma's toch even met een flinke duw opzij ! Het is eenmalig en je doet haar een enorm plezier . Als ik reactie's lees met daarin de woorden 'emotionele chantage' en 'je eigen weg kiezen' , dan gaan mijn haren juist overeind staan. Wat een grote woorden !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal er ook wel op neerkomen dat ik mee zal gaan om haar een plezier te doen. Ze moet al zo veel dingen alleen doen dat ik wel begrijp dat ze het fijn vindt als er iemand mee gaat. Het is meer dat ik moeite ermee heb dat ik geen keuze krijg. Ze legt het vrij dwingend op. Ik zou dat zelf niet doen. Maar goed wie weet hoe ik ben als ik haar leeftijd heb ;-).

   Verwijderen
  2. Ja, ik begrijp het helemaal. Als jullie naar de opname van dat programma gaan ben ik wel benieuwd naar je ervaringen hoor !

   Verwijderen
 12. Jammer dat je moeder jou niet beter kent: ze zou toch moeten weten dat jij hier niet van houdt! Natuurlijk doet iedereen wel eens iets waar ze zelf niet voor zouden kiezen om iemand anders een plezier te doen maar jouw moeder denkt blijkbaar dat ze jou een plezier doet, vertel haar gewoon dat het niet zo is en laat haar iemand anders uitnodige!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou niet gaan. Je komt wel op tv en ze bespelen jaar daar zo voor hun plezier dat je voor je het weet dingen doet die je niet wilt. Is er niet iemand anders die mee kan met je moeder, iemand die wel wil? Kan me niet voorstellen dat je moeder het leuk vind als jij dingen tegen je zin doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Die tv beelden zijn over 20 jaar nog door iedereen te zien. Dat kan leuk zijn (zo gniffelen mijn kinderen over hun wiskundeleraar 20 jaar geleden in L.ingo) maar ook ronduit nadelig. Je werkgever, of een recruiter waar je bij solliciteert kan die beelden ook bekijken en dat kan minder goed uitpakken.

   Verwijderen
 14. Ik ben ook eens geweest, ik geloof in 2006. Ik vond het een hartstikke leuke dag!! Het was in Aalsmeer en ik heb m'n ogen uitgekeken. Erg mooi om daar rond te lopen, prachtig ingericht het stuk tussen de studio's in waar je een tijdje mocht rondhangen. Het voelde voor mij heel luxe. We kregen een heerlijke lunch en werden heel goed verzorgd de rest van de dag. Bij de opnames viel onze tribune direct al af, want wij zaten in vak rood en blauw ging toen door. Ik was er samen met een vriendin en omdat het die dag de laatste opname van het seizoen was kreeg iedereen een lcd-tv (toen hartstikke hip en duur nog) mee naar huis. Leuk cadeau! Ik zou in ieder geval wel gaan, hartstikke leuk en spannend zo'n dag!

  BeantwoordenVerwijderen