Pagina's

dinsdag 13 augustus 2013

Heel Holland Bakt Thuis

In één van mijn vorige blogs kondigde ik enthousiast aan dat ik overwoog om mij aan te melden bij Heel Holland Bakt. Ik kan volgens vriend en vijand best aardig bakken dus ik werd erg enthousiast toen ik het programma zag met mede-bakfanaten. Soms krabde ik wel eens achter mijn oor als ik de opdracht zag omdat ik dan zoiets zelf nog nooit had gemaakt en ik dus vol bewondering zat te kijken hoe de kandidaten bijvoorbeeld zelf bladerdeeg maakt. Ik ben niet zo iemand die graag met haar hoofd op tv komt, laat staan de publiciteit zoekt maar het leek mij heel leuk om mijn bakgrenzen te verleggen en mij te meten aan anderen.
  
Vorige week heb ik dus het aanmeldingsformulier gedownload. Naarmate ik het formulier las, zakte de moed mij steeds verder in de schoenen. Om te beginnen heb ik niet echt een signatuurbaksel. Er zijn wel taarten die in de herhaling gaan omdat wij ze lekker vinden maar om ze nu een signatuurbaksel te noemen dat gaat mij iets te ver. Vaak komen de baksels uit een of ander kookboek of van een kookblog. Soms combineer ik een paar recepteren waardoor ik mijn “eigen” creatie krijg omdat dit dan makkelijker te maken is of ik simpelweg die ingrediënten wel makkelijk of goedkoop kan krijgen. Regel één is namelijk dat ik geen kapitalen aan een taart kwijt wil zijn. Mijn baksels zijn over het algemeen simpel in smaak en zonder al te veel tierelantijntjes. Regel twee is dat ik een beetje bak na de seizoenen. In de zomer gebruik ik meer vers fruit en frisse smaken terwijl als het weer wat kouder wordt de hartigere smaken aan bod komen zoals chocola, kruiden of caramel.

Dus na de teleurstellende conclusie dat ik geen signatuurbaksel heb, las ik verder. De baksel worden op het formulier in categorieën verdeeld en per categorie moet je aangeven hoe vaak je iets bakt en wat het moeilijkste is wat je ooit hebt gebakken. In de categorie koekjes, brood en vlaaien kan ik al beginnen met een heel groot kruis te zetten want ik bak dit nooit of zelden. Na een aantal misbaksels heb ik me meer toegelegd op (hartige) taarten, toetjes, cake en gebakjes. Daarnaast zijn er bepaalde baksels die ik nog nooit heb gemaakt maar waarvan ik vind dat iedere respectabele hobby-bakker/ patissier dat toch minimaal moet kunnen. Zo heb ik nog nooit soesjes of bladerdeeg zelf gemaakt. Schuimpjes of meringue heb ik slechts 1x geprobeerd en dat mislukte een beetje heel erg. Ik weet nu wel waarom maar op het moment zelf heb je er erg weinig aan. Bij brood bakken kom ik niet verder dan mijn kaneel-pompoenbroodjes die goed lukken. Alle andere broden zijn erg compact en je zou daar een goed geslaagde poging mee kunnen doen als je er iemand een gat mee in zijn hoofd wil slaan. Ik heb al visioenen dat ik voor het programma croissantjes moet maken. Het angstzweet breekt me al uit bij de gedachte. Vlaaien maken zie ik dan wel weer zitten. Dus rijstevlaai of een aardbeienvlaai staan dit jaar nog op de nominatie om een keer gemaakt te worden. Kortom of ik leg voor mezelf de bak-lat heel erg hoog of ik moet even in de veiligheid van mijn eigen keuken doorbakken en experimenteren voordat ik mijn bakkunsten met heel Nederland wil delen.

Langzaam maar zeker ben ik daar wel een beginnetje mee aan het maken. Bijna elk weekend bak ik namelijk wel wat. Ik leg nu de lat iedere keer een beetje hoger voor mezelf. Dit weekend heb ik voor een hartige taart deeg in een pan gemaakt. Het was eigenlijk heel simpel en het resultaat was verbluffend lekker.  Binnenkort wil ik zelfs soesje maken. Ik wil dan alleen geen slagroom erin doen maar een crème. Ook heb ik ergens een recept gevonden voor zuurdesembrood. Dat gaan we dus ook een keer proberen. 

Deelname aan het programma zie ik dus voorlopig niet gebeuren. Ik maak er thuis zelf maar een Heel Holland Bakt van met als kritisch panel manlief en dochterlief.

6 opmerkingen:

 1. Jammer, ´k had je wel willen zien ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het nu al knap dat je zo bezig bent met bakken en dat je allerlei nieuwe dingen probeert.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, voor heel holland bakt moet je wel van heeeeel veel markten thuis zijn :( Ze zouden eigenlijk gewoon een 'heel holland bakt taarten' of 'heel holland bakt koekjes' moeten maken, dan kunnen er veel meer mensen meedoen die niet alles kunnen maar wel heel goed zijn in één ding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat het angstzweet je uitbreekt!
  Persoonlijk zou ik absoluut niet op televisie willen, dus ik heb gelukkig zulke ambitie niet.

  Maar bakken is leuk, blijf lekker oefenen op je eigen tijd. Dan komt het vanzelf wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan het me zo voorstellen! Ik ben me nu aan het verdiepen in garneringen voor taarten maken. En het blijft gewoon een super leuke hobby. Ik zou graag vaker bakken dan ik nu doe, maar ik raak al dat gebak gewoon niet kwijt. En mijn man wordt al dikker en dikker....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb precies het zelfde. Ik zou in een weekend zo drie taarten bakken en dan ook nog een dessert willen maken. Alleen dan groeien we dicht en dat is ook weer niet de bedoeling. Dus dan maar iedere keer iets anders proberen.

   Verwijderen