Pagina's

maandag 9 februari 2015

Heb jij een bucket list?

Een aantal jaren geleden zag ik de film The Bucket List. Ik was getroffen door de twee oudere heren die de laatste paar maanden dat ze nog te leven hadden nog dingen wilden beleven die ze altijd ooit hadden willen doen. Het was ook de eerste keer dat ik het woord bucket list hoorde maar verder besteedde ik er geen aandacht aan. De laatste tijd lijkt het woord wel een soort buzz-woord te zijn geworden. Het lijkt wel of iedereen ergens een lijstje heeft waar dingen op staan die ze absoluut nog ooit in hun leven willen doen. Je lijkt wel niet geleefd te hebben als je die dingen niet één voor één van je lijstje kunt afvinken.

Nu is er iets raars met mij. Ik word altijd een beetje kriegelig van dingen die zo ineens heel erg leven onder mensen. Er komt dan iets raars in mij naar boven die zich daar dan tegen verzet. Nu moet je niet denken dat ik de barricades op spring en luid en duidelijk aan iedereen die het maar wil horen vertel wat ik ervan vind. Nee ik wil er dan op dat moment even niets mee te maken hebben. Laten we het erop houden dat ik een enorme hekel heb om achter de grote massa aan te lopen. Zo lees ik dus nooit boeken die in de top 10 staan en ren ik niet naar de bioscoop omdat daar een of andere over-populaire film draait. Ik lees of het boek nooit of ik lees het pas als het voor een habbekrats bij de Kringloop of op een rommelmarktje ligt. Een film kijk ik pas als het op tv komt of op dvd. Ik zou natuurlijk ook kunnen beweren dat ik slim of vrekkig ben want ik wil niet het volle pond ervoor betalen. Alleen het gaat hier niet zo zeer om het geld maar meer dat ik dus niet val voor hele populaire dingen.

Maar om op de bucket list terug te komen. Toen ik de film zag, vond ik het een heel mooi idee dat iemand in de laatste maanden van zijn leven nog dingen gaat ondernemen. Vooral als het dingen zijn die je altijd al zo graag had willen doen maar daar nooit aan toe bent gekomen om wat voor reden dan ook. Alleen dan ga ik daar eens dieper over nadenken want dat is wat ik nu eenmaal doe en waar ik ontzettend goed in ben. Waarom zou je wachten tot het einde? Waarom onderneem je deze dingen niet eerder als je denkt dat je daarmee je leven verrijkt of omdat je daar simpelweg heel blij van wordt? Tuurlijk dingen kunnen geld kosten dus het moet wel binnen je financiële bereik liggen. Je moet ook aan je eerste levensbehoeften kunnen voldoen en je moet ook een financieel vangnet hebben als het even kan. Maar stel je dat alles (financieel) goed voor elkaar hebt en je bent gezond, wat let je dan om die dingen te doen?

Aan de andere kant moet iedereen zo groots en meeslepend leven? Als ik soms hoor wat mensen op hun list hebben staan dan betwijfel ik of dat ooit mogelijk zal zijn. Tuurlijk mag je dromen hebben. Wie heeft ze niet? Ik droom ook over van alles. Dromen is heerlijk en doet mij soms de harde werkelijkheid vergeten. Alleen ik weet dat veel van mijn dromen ook bij dromen zullen blijven. En weet je, dat is ook prima. 

Ook hoorde ik ooit iemand zeggen zo dat is weer een ding minder op mijn bucket list. Het klonk bijna als een opluchting. Alleen moet zo'n lijstje dan je hele leven gaan beheersen? Moet het dan een doel op zich worden om alle dingen daarop af te vinken? Het lijkt mij vrij benauwend als zo'n lijst zijn eigen leven gaat leiden en alles overheersend wordt. Want ooh jee we moeten onze bucket list afwerken want stel je voor dat we sterven en we hebben al die dingen niet gedaan. So what? Ik zou zeggen geniet van de kleine dingen in het leven die kunnen ook heel groots en meeslepend in hun eenvoud zijn. En ben je dan toch in de gelukkige omstandigheid dat je iets kunt doen waar je altijd van hebt gedroomd, geniet dan intens van elk moment en creëer je mooie herinneringen. 

En heb ik dan zelf geen wensen en dromen? Ja tuurlijk wel. Ik zou heel graag een keer naar Canada willen om daar een paar weken rond te trekken en daar beren te zien. Beren zijn voor mij speciaal. Maar mocht dat er nooit van komen, dan vind ik het ook prima. Mijn grootste wens is toch een gezond en gelukkig leven te leiden en de hoop dat ik nog heel lang als oud, verrimpeld maar wel fit vrouwtje onderdeel van het leven van mijn dochter mag zijn. Daar kan niks wat op een bucket list staat tegenop. 

Hebben jij een bucket list?

17 opmerkingen:

 1. Ben het helemaal met je eens, vind het eigenlijk onzinnig zo'n bucket list.Doe gewoon wat je wilt/kunt doen en geniet daar van.....Het heeft ook iets egoistisch maar daar moet ik nog even over door denken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt, ik moet bijna overgeven van dat woord. Toen mijn partner vorig jaar kanker kreeg, werd hij bijna doodgegooid (sorry voor de beroerde woordspeling) met de vraag wat zijn bucketlist was. Kennelijk erg ingeburgerd in de zorg voor ongeneselijk zieken.
  Mijn partner wilde zijn best doen om te vechten tegen zijn ziekte, om zolang mogelijk bij ons te blijven. Hij hoefde niet naar Australië, niet van alles te eten of te drinken wat hij toch nooit geproefd had, en ook geen rare uitspattingen uit te halen.
  Maarr.. dat werd wel opmerkelijk gevonden. Dus ik begrijp bovenstaand relaas van je helemaal! (Mijn partner is inmiddels overleden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan me goed voorstellen dat voor jou het helemaal een beladen woord is. Tijd met je geliefde is dan het allerbelangrijkste. Ik weet niet hoe lang geleden het is dat je partner is overleden maar alsnog gecondoleerd. Iemand waarvan je houdt verliezen, is ontzettend moeilijk en verdrietig

   Verwijderen
  2. Hier net zo'n soort reactie als van anoniem.Er werd zelfs met behulp van alle vrienden familie etc geprobeerd mijn partner iets te laten doen, wat hij ooit had aangegeven nog weleens te willen doen.
   enigste wens is dan alleen zo goed mogelijk naar het heel erg snelle einde.

   Siny

   Verwijderen
 3. Ik heb op m'n blog een to-do-list voor 2015 staan onder de naam 'Bucketlist', maar hierop staan geen idiote onhaalbare dingen. Gewoon een afvinklijstje voor een kalenderjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook een "bucket list". Maar meer in de vorm van dingen die ik graag wil doen of zien; denk aan een vakantie in Nieuw-Zeeland of ballonvaren. Let op het woord GRAAG. Lukt het niet, dan is het ook oké. Daarnaast heb ik een lijstje van dingen die ik moet doen, denk aan het huis van binnen verven (dit jaar) nieuwe vloerbedekking boven (volgend jaar).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een Impossible List. Is een nuanceverschilletje. Je zet eigenlijk gewoon doelen en wensen op die lijst, waar je dan naar toe probeert te werken. Voor zover dat mogelijk is. Dus geen lijst om 'zo snel mogelijk af te werken voordat je sterft', maar een lijst met doelen en wensen, om mezelf te verrijken, om ervaringen op te doen en om af en toe een uitdaging aan te gaan.
  Het idee is ook, dat deze lijst met je meegroeit. Ik begon met een paar doelen, sommige waren heel haalbaar (bijvoorbeel 1 minuut kunnen 'planken' met fitness). Nu heb ik dat doel aangepast naar 2 minuten en werk ik eraan om een pull-up zonder ondersteuning te kunnen doen. Andere doelen liggen nog wat verder weg (master afronden) of moeten om financiële redenen nog even wachten (Roadtrip door Amerika). En soms streep ik doelen ook gewoon weg, die niet meer binnen mijn ideeën passen. Op die manier groeit de lijst gedurende je hele leven met je mee. Het is geen 'afwerklijst', maar een inspiratielijst.
  Voor mij werkt het heel goed, regelmatig lees ik dat even door en dan raak ik geïnspireerd om aan bepaalde doelen te werken. En soms doe ik er een tijdje niks mee, wegens andere prioriteiten. Ook prima.
  Mocht het je aanspreken. Ik heb het idee gewoon schaamteloos hier gejat: http://collegeinfogeek.com/about/meet-the-author/my-impossible-list/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, ik vind dat eerlijk gezegd echt enorm onzinnig ;) Sory ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reacties
  1. Net verwijderd. Zo irritant maar je kan er helaas niet veel aan doen.

   Verwijderen
 8. Blegh, nee! Ik ben ook geen fan van een bucket list. Ik snap de gedachte er achter wel, maar kun je niet beter gewoon sowieso waardevol leven?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, hier geen bucketlist. Wij hopen nog heel lang van elkaar en van onze kinderen te kunnen genieten. Wel had ik sinds mijn 20e een wens en die was om ooit eens naar Santorini te kunnen. Niet erg moeilijk denk je nu, maar toen onmogelijk. Nog nooit gevlogen, slechte relatie. Deze wens is eigenlijk altijd gebleven. Omdat mijn huidige man (inmiddels al 22 jaar) niet durft te vliegen bleef het een wens. Totdat ik twee jaar geleden van een lieve oom een flink geldbedrag kreeg na zijn overlijden. Toen heb ik mijn vriendin uitgenodigd om met mij daar naartoe te gaan. Wij zijn naar 10 dagen Kreta geweest en hebben daar de snelboot genomen en een hele dag met een gids rondgetoerd en gewandeld op Santorini. Onvergetelijk. Zo zelfs dat mijn man nu toch wil gaan vliegen en met mij deze reis nog eens wil maken. Of dat heden ten dage een bucketlist punt zou zijn? Ik weet het niet. Gewoon een wens die ik had.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt mij inderdaad zinniger om de dingen die je echt wil gewoon te doen tijdens je leven! Enige tijd geleden was er bij "De wereld draait door" een interview met een Nederlands filosoof die wist dat hij binnen een half jaar zou gaan overlijden. Die man zei toen over het fenomeen bucket list: "Als je, op het moment dat je weet dat je dood gaat allerlei dingen van een bucket list gaat doen, betekent dat dan niet dat je leven daarvoor saai en vervelend was ? Dat de zaken die je wel had, zoals je huwelijk, je kinderen, je vrienden, etc. eigenlijk niet van belang waren en dat je nu de echt belangrijke dingen gaat doen ? Dat is toch een triest idee ". Deze uitspraak kwam bij mij echt binnen. Hij heeft helemaal gelijk, wat mij betreft. Wees dus tevreden met wat je hebt. En als je niet tevreden bent, doe er dan nu wat aan en wacht niet tot je bijna dood ben. Je leeft tenslotte maar één keer !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen bucketlist. Alles wat ik wil, kan ik al een tijd. Dus ik heb geen "openstaande items". Al jaren niet. Daarom vind ik dat ik zo'n bizar goed leven heb: ik kan nix verzinnen voor mijn bucketlist. Hoe luxe kan een leven zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee hoor, hier geen lijstje met wat ik nog zo nodig zou willen.
  We zijn tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee (ik heb geen bucket list). Ik doe bij voorkeur geen dingen die iedereen ineens doet. Hou niet zo'n van hypes. :-)
  groet,
  Jennie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. och nee die heb ik niet. Vroeger wel en die lijst was heel lang. Nu ben ik al blij met een normaal leven met zo min mogelijk beperkingen. Kijken naar de voetbaltraining van kind terwijl de zon schijnt, dat soort zaken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen