Pagina's

woensdag 25 februari 2015

Rust, reinheid en regelmaat

De drie R-en: ik ben er wel van. Iedereen hier in huis lijkt er wel bij te varen. Sinds ik ziek thuis ben, is de regelmaat hier veranderd. Alles loopt in een rustiger tempo en ik vind het heerlijk. Ik vind het fijn om niet meer na een lange werkdag snel een hap in elkaar te draaien zodat dochterlief nog enigszins op tijd in bed ligt. Ik vind het fijn dat ik nu meer tijd voor haar heb om uren te kunnen knutselen en samen kleurboeken vol te kleuren. Wist je trouwens dat kleuren heel therapeutisch en rustgevend is? Het is leuk om samen filmpjes op youtube voor 1.000 miljoenste keer samen te kijken. Ik vind het heerlijk om me te verliezen in haar fantastiewereldje die voornamelijk bestaat uit prinsessen en elfjes. Als ze later groot wordt, wil ze trouwens prinses worden. Ik geniet intens van onze gesprekjes samen. Sinds ik thuis ben, lijkt het er ook op dat dochterlief ineens veel meer over dingen praat. Als ik er wat dieper bij stil sta, heerst er gewoon meer rust in huis. De gejaagdheid is weg. 

Toch zijn er natuurlijk dagen bij dat er dingen moeten en we niet naar de waan van de dag kunnen leven. Zo had ik vorige week elke dag wel een afspraak. Ik kan dan reikhalzend uitkijken naar die lege dag in mijn agenda zonder enkele verplichting. Heerlijk vind ik het om als ik dochterlief naar school heb gebracht rustig op de bank te gaan zitten met een beker thee of koffie. Soms kijk ik naar ons aller Dr Phil, soms kijk ik naar trouwjurken of huizen op TLC en soms doe ik helemaal niets maar zit ik gewoon op de bank. Het kan zijn dat ik in de ochtend ook nog een uurtje lees. Daarna ben ik soort van wakker of opgeladen om iets te gaan doen. Ook daar moet je je niet al te veel van voorstellen want dat pas ik helemaal aan hoe ik me voel die dag. Dus de ene keer loop ik op te ruimen en schoon te maken en de andere keer vind ik mijn boek het allerbelangrijkste. Het gevoel van geen verplichtingen te hebben en niet geleefd te worden door de agenda van een ander vind ik heel bevrijdend. Het geeft mij de broodnodige rust die heel lang ver te zoeken was. 

Zo kan ik nu al enorm uitkijken naar over 10 dagen. Ik heb dan een week, gewoon een hele week, waar ik helemaal niets hoef te doen. Geen afspraken, gewoon helemaal niks. Luxe ten top voor mij. De komende dagen zullen wat hectischer zijn. Morgen heb ik nog een dag voor mezelf. Dochterlief wilde perse naar de opvang want haar vriendinnetje is er op donderdag ook. Dus ze mag daar een paar uur lekker spelen en uitrazen. Op een of andere manier legt mijn entertainment-programma het toch iedere keer af tegen die van de opvang. Zo jammer ;-). Maar omdat fladder dus naar de opvang wil, heb ik de dag voor mezelf. En wat leukers is er dan om je op je financien en je huishouden te storten? Dus morgen mag (beter moet) ik de administratie van huize Geld of Je Leven bijwerken en daarna wil ik nog wat in huis doen. Vrijdag komt mijn moeder om het weekend bij ons te zijn. Ik ben namelijk maandag jarig. Alleen maandag had ze al een afspraak. Wie denkt dat je als gepensioneerde rustig achter de geraniums kan gaan zitten heeft het goed mis. Mijn moeder heeft een druk eigen leventje. Gelukkig maar. Maandag heb ik dan weer een dagje voor mezelf maar moet ik me ook voorbereiden op mijn sollicitatiegesprek woensdag want volgende week dinsdag vertrek ik daarvoor al. Donderdag en vrijdag heb ik dan ook nog afspraken en dan is het rust. Ik kijk er nu al naar uit. 

Soms vraag ik me af hoe het straks verder moet als ik weer ga werken. Ik vaar namelijk beter bij rust en regelmaat dat bij de hectiek van combineren van werk en thuis. Ook daar zal ik wel weer een ritme in vinden maar hopelijk een gezonder ritme dan vroeger. 

Ooh en als iemand zich nog afvroeg wat er met de derde R reinheid is gebeurd. Dat is iets vanzelfsprekend. 

13 opmerkingen:

 1. Het is dat je geld moet hebben om te kunnen bekostigen wat je nodig hebt en uiteraard ook voor leuke dingen) maar soms vraag ik me ook wel eens af waarom we altijd aan het rennen zijn. Niks heerlijker als rust, geen stress en gewoon thuis genieten. Gelukkig kan ik van steeds meer zaken afstand nemen en kunnen we lekker aflossen op de hypotheek. Maar kijken hoe we straks gaan uitkomen, hoe minder lasten, hoe liever. En steeds meer genieten van zaken die eigenlijk niets of niet zoveel kosten. Ik lees en hoor ook wel steeds meer dat mensen er zo over gaan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een tussenweg bestaat...! Ik hoop dat jij die vindt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Werken kost energie en gaat ten koste van andere activiteiten, dat is niet anders.
  Maar het brengt ook geld op om van te leven.
  Thuis zijn is leuk zolang je salaris maar gestort wordt.
  Wij zijn nu met pensioen en dat wordt iedere maand overgemaakt.
  Wij hebben allebei altijd gewerkt en dat was ook niet altijd even leuk.
  Mijn advies is, leg de schuld van je ziek zijn niet bij een ander, raap jezelf bij elkaar, en ga weer gewoon aan de slag want hoe langer je thuis bent hoe moeilijker het wordt om weer te beginnen.
  En anders misschien je conclusies trekken en je baan opzeggen. Je kunt niet alles hebben.
  Misschien een beetje hard oordeel maar ik denk dat het anders een gebed zonder einde wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of je mijn blog al langer volgt maar ik heb nooit beweerd dat ik ziek ben van werken. Er zijn vele factoren waardoor ik ziek ben waaronder de dynamiek.op mijn werk. Dat wordt erkend door een aantal artsen dus "gewoon mssr weer werken" is dan ook kort dpor de bocht denken. Ook heb ik al lang besloten dat ik elders wil werken.
   Ik vind de opmerking dus zeer onterecht rn pijnlijk. Een burn-out is een complex samenspel van veell factoren en niet de onwil om niet te willen werken.

   Verwijderen
  2. Ik wil je absoluut niet kwetsen dus als ik dat gedaan heb, sorry.
   Misschien komt het omdat ik een stuk ouder ben dat ik het anders zie.
   In mijn tijd had niemand een burn-out, men noemde het overspannen.
   Tegenwoordig wordt er in blad en media over gesproken. De psycholoog en psychiater hebben er een dikke boterham aan en die zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk afspraken te maken want dat is kassa.
   Vroeger was echt niet alles beter maar een stuk simpeler.
   Wij hebben thuis geleerd om te slikken en daarna weer door te gaan.
   Gewoon logisch denken want hoeveel doktoren en hulpverleners jou gelijk geven, je moet het toch zelf doen. Iedereen heeft weleens een moeilijke tijd.
   Blijf er niet in hangen, toon je zelfvertrouwen en ga er voor.
   Als je dat bereikt hebt, mag je terecht trots op jezelf zijn.

   Verwijderen
  3. Ik herken je reactie wel want mijn moeder reageerde initieel precies zo. Ik heb heel lang niet willen erkennen dat het niet goed met mij ging want ook ik vond van soms zit het even niet mee en het is maar een fase. Alleen toen kwamen de lichamelijke klachten. Het ging fysiek alleen maar slechter. Daarnaast kreeg ik ook angstaanvallen. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose lichte depressie. In de volksmond wordt daar dan het label burn-out aan geplakt maar dat is dus eigenlijk niets anders dan een depressie. Ondanks dat ik een psychologe spreek, werk ik veel aan mezelf door veel te lezen. Ik begrijp nu beter waardoor het zo is gelopen. Die realisatie is verhelderend en sterkt me. Hopelijk kan ik hierdoor dadelijk met hernieuwd vertrouwen weer aan de slag. Hoe en waar onderzoek ik nu samen met een externe arbeidsdeskundige. Verwachting is dat ik begin april weer aan de slag ga. Uiteindelijk ziek deze fase als een harde levenslessen die ik blijkbaar nodig had.

   Verwijderen
  4. Helaas herkenbaar. Afgelopen week ben ik wegens een burn out grotendeels ziek geworden. Al een aantal jaar speelde wat zaken waardoor ik de afgelopen maanden het niet meer aankon.
   Vanuit werk heb ik een goede begeleiding. Ik merk wel dat ik er baat bij heb om 2 uur per dag aanwezig te zijn op werk en de rest van de dag rusten.
   Neem de tijd ervoor op volledig te herstellen.
   Mij kost het enorm veel energie en ik heb ook lichamelijke klachten.
   Sterkte ermee.
   Als laatste wil ik nog kwijt dat het nogal frappant is dat mensen altijd weten wat beter voor jou dan jijzelf en het dan ook als zodanig invullen.
   Elke situatie is anders

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herken dit heel erg. Ik vind ook niets fijner dan een week zonder afspraken. Dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. En dan kunnen er ook creatieve dingen opborrelen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben hierom gestopt met werken. Het salaris woog niet meer op tegen de stress.
  Iedereen roept dan dat het zo fijn is dat dit financieel kan, maar het gaat er om of je het financieel wil. Zeker hebben wij dingen moeten opgeven. We sparen bijna niet meer, rijden in een oude auto, hebben geen nieuwe gadgets, doen heel bewust boodschappen, gaan niet met vakantie en zo kan ik nog tijden doorgaan. Maar het is het allemaal waard!
  En mijn man heeft geen superbaan, wij hebben een laag midaal inkomen en 3 thuiswonende pubers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker een weekje echt niets! Geniet ervan dan.
  En 'gewoon weer aan de slag gaan' is vast een opmerking van iemand die zelf
  nooit last heeft gehad van een depressie of iets op psychisch gebied. Want dan weet je echt wel dat dat niet 'zomaar' even kan. Dus laat je daardoor niet van slag maken, volg je eigen gevoel, je weet zelf het beste wat kan en niet kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij ga jij vandaag weg toch voor de sollicitatie morgen?
  Heel veel succes daar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief dat je daaraan denkt. Woensdag zijn de gesprekken. Morgen vertrek ik.

   Verwijderen