Pagina's

woensdag 18 februari 2015

Uhm sporten... wat is dat?

Ik ben van nature een denker. Nog beter gezegd ik kan dingen tot op het bot analyseren omdat ik zo graag wil begrijpen waarom dingen gebeuren of overkomen. Meestal vind ik hier overigens geen antwoord op. Het kan soms een hele dagtaak zijn dat denken. Vaak ben ik dan 's avonds bekaf. Voordeel is dat ik meestal als een blok in slaap val. Nadeel is dat als het mij echt heel erg bezig houdt dat ik onrustig slaap of het in mijn dromen terug komt. Daar gaat dan de broodnodige nachtrust. De volgende dag ben ik dan geradbraakt.

Mijn psychologe raadde mij aan om dus wat actiefs te gaan doen waardoor ik dus minder in mijn hoofd bleef zitten. Nu kan ik een berg bezwaren opnoemen om vooral maar niet iets actiefs te doen. Ik associeer actief al vaak met sporten en laat ik daar nou een bloedhekel aan hebben. Daar waar manlief 5-6x per week gaat fitnessen/ cardio-en en ook echt niet zonder kan, ben ik dus het tegenovergestelde van sportief. Misschien is het wel het gym-trauma waar ik altijd als laatste werd uitgekozen omdat ik gewoon onhandig was. Ik was zo'n meisje die als ze een bal naar zich toe zag komen opzij sprong. Heel onhandig natuurlijk bij de meeste balsporten. Rennen vond ik/ vind ik ook een ramp. Ik kan er gewoon de lol niet van inzien. Vroeger moest ik met school een rondje rond een plas rennen. Rampzalig vond ik dat. Vaak spraken we af met vriendinnen die dan buiten het zicht van de lerares met een fiets op ons stonden te wachten zodat zij ons al fietsend een stukje verder konden brengen. Het enige wat ik altijd leuk vond, was (jazz)ballet. Elke vrijdag mocht ik me een uurtje uitleven op de dansvloer. Ik was geen ster maar wat vond ik het heerlijk om zo mooi vloeiend op muziek te bewegen. Toen ik wat ouder werd (zo dat klinkt bijna bejaard) ging ik Pilates doen. Ook deed ik soms mee met een aerobic/ dansles. Pilates bracht rust en ontspanning. Terwijl het dansen de ontlading gaf. Wat was ik trots als ik in beide lessen of het tempo kan bijhouden of de oefening in mooie vloeiende bewegingen kon uitvoeren. Alleen toen werd ik zwanger en stond ik na een paar weken in de zwangerschap bij de lessen te tollen op mijn benen. Dus ik stopte en daarmee stopte ook mijn enigszins sportieve carriere. Ik zeg nu altijd maar gekscherend dat mijn nieuwe sport achter mijn kind aanrennen is. 

Nu vond zij dat ik niet perse hoefde te sporten maar ik kon ook gaan wandelen. De natuur opzoeken. Alleen dat is gewoon niet mijn ding. Ten eerste ben ik dan eerst tien (auto)minuten onderweg om het eerste echte stukje natuur te zien en en ten tweede ik vind het niks om alleen in bossen of duinen te lopen.  Bovendien wordt het dan zo'n dingetje. En laat ik nu allergisch zijn voor iets dat als moeten aanvoelt. Dat ga ik dus vermijden zo goed als ik kan. Dus ging ik op zoek naar Pilates lessen. De sportschool waar ik dat vroeger deed, bestond inmiddels niet meer dus dat was geen optie. Twee dorpen verderop vond ik een Body & Mind centrum. Dat klinkt heel zwevend maar toch voelde datgene wat ik las goed en interessant aan. Dus informeerde ik of ik een proefles  mocht volgen. Ik bleek altijd welkom te zijn. Vandaag zou ik een les Pilates & Yoga gaan doen. Jaja je leest het goed, zou....... Ik heb namelijk weer een heleboel goede excuses gevonden om niet te gaan. Zo moet ik op aanraden van de maagarts fysiotherapie gaan proberen om de stress op mijn nek te verminderen. De problemen die ik laatst met mijn maag had zijn puur stressgerelateerd (goh) en het waren dus stresskrampen.  Dus tja is Pilates dan wel goed (en ja ik weet het antwoord hierop)? Ook vond ik dat de keuken hoognodig heel grondig schoongemaakt moest worden. Ooh en de slechtste reden van alles: het miezerde buiten. Heb ik jullie al verteld dat ik een kei ben in het vermijden en het verzinnen van excuses? Dus ik ging vandaag niet. 

Wel heb ik mijn keuken van boven tot onder en achter elke richel schoongeboend. Manlief keek bewonderd toe hoe mooi blinkend het fornuis was. Hij was zwaar onder de indruk van mijn schoonmaakkunsten. Ergens in mijn schuilt toch nog een beetje een goede huisvrouw. Het voelt heel fijn om naar zo'n schone keuken te kijken.  En volgens mij met schoonmaken verbrand je ook een heleboel calorieën en is dat ook inspannend werk. 

Toch zou ik best naar Pilates willen. Ik heb daar vroeger veel aan gehad en ik vind het oprecht heel leuk om te doen. Ik heb nu voorgenomen om nadat ik van mijn sollicitatie uit het buitenland terug ben, dit serieus op te pakken. Er is dan ook weer meer rust (hoop ik) in mijn koppie. In de tussentijd doe ik mijn ontspanningsoefening. Ooh en ik weet niet of het telt maar ik ga zo vaak als het kan met dochterlief naar buiten om haar te leren zonder zijwieltjes te fietsen. Ik ren me dan rot achter haar aan. Al gaat het eigenlijk al best heel erg goed nu........

Hoe sportief ben jij? Of ben je net als ik en zoek je uitwegen?

9 opmerkingen:

 1. Ik ben net als jij. Maar ik hou wel van wandelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben net als jij. Maar ik hou wel van wandelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar. Maar ik ga graag en veel met de honden wandelen, voor mij de manier om de werkstress te doorbreken en gewoon lekker. Vaak samen met man of kinderen. Door omstandigheden kan ik momenteel niet zo veel wandelen als ik zou willen en daar baal ik van. Want hoe kom ik nu aan m'n beweging?? Dus ga ik nu vaker zwemmen en fiets ik op onze hometrainer tijdens het tv kijken :) JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik herken me in jouw, maar ben toch gaan sporten want buiten het slecht slapen was ik ook een troost eter, nu sport ik en het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wandel naar de winkels, hier dichtsbijzijnde is 2,5 km. Dan kan niet alles mee, dus dagelijks of om de dag een wandeling maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. na mijn stresstijden heb ik mezelf een goede fiets gegeven (via het fietsenplan van de baas). Een heerlijke comfortabele fiets (ligfiets).
  Sindsdien fiets ik soms een lekker rondje in de natuur in de buurt. En soms doe ik zaken met de fiets ipv de auto (kind ophalen van vriendje, naar de winkel of markt, naar vriendin). Zo kom ik redelijk makkelijk "normaal" aan mn beweging. Dat werkt voor mij. Want vaste tijden sporten was lange tijd niet handig (alleenstaande werkende moeder met moeilijk kind en moeilijke ex...) en ik hou niet echt van iets zinloos (fitnessen is redelijk zinloos). Dansen kon ik in de buurt niet vinden, misschien had ik dat wel met plezier gedaan, want het fijne gevoel dat jij beschrijft, ken ik ook.
  En nu ben ik verslaafd aan het prettige gevoel en de ontspanning dat bewegen geeft.
  Het valt me wel op dat mensen die iets vinden dat ze leuk vinden, bewegen beter volhouden. En dat de factor gewoonte (of inpassen in bestaand leefpatroon) ook een belangrijke succesfactor is.
  Dus: Welke wortel of straf ga je jezelf geven om de eerste 10 keer naar de Pilates te gaan? En hoe maak je het jezelf zo makkelijk en gewoon mogelijk om te gaan?
  Leuke verhalen vertellen tegen je dochter erover? Weddenschap met ons? (en als het niet lukt, mogen wij loten om de give away van een mooi boek ofzo). Potje waar je 5 euro indoet als je een keer niet gaat? (en die gebruiken voor extra aflossen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmh toch eens over die uitdaging gaan nadenken. Al wil ik wel afwachten hoe de komende twee weken lopen. Zou zo maar eens kunnen zijn dat ik al mijn energie nodig heb voor een emigratie.

   Verwijderen
 7. Hier denk ik het meest onsportieve wief van het noordelijke halfrond. Vandaag keek ik op de website van mijn werk. Ik kan heeeeeeeeeel voordelig (lees voor 6 euro per maand) een sportpas aanschaffen. Dus wie weet ga ik wel iets doen. Maar dat roep ik pas 4 jaar haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben totaal niet sportief eigenlijk. Wel wandel en fiets ik maar echt sporten dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen