Pagina's

dinsdag 16 september 2014

Dilemma: wel of niet doen?

Tja dat geld. Het lijkt wel of het de laatste maanden er sneller uit gaat dan er binnen komt. Ik probeer elke maand wat over te houden want (yeah) dan kunnen we weer extra aflossen maar op een of andere manier komt er weer iets onverwachts tussendoor waardoor het geld daaraan op gaat. Daar baal ik goed van. Aan de andere kant, ik kan de rekening betalen en val niet meer terug op creditcards. Dat laatste wilde ik namelijk nogal eens in het verleden doen.

Alleen nu zit ik met een dilemma. Mijn moeder heeft me €500 gegeven voor de reparatie van haar voormalige elektrische fiets die inmiddels van mij is. Eerlijk gezegd zat ik niet zo op die fiets te wachten. Ik heb een rammelbakkie in de schuur staan die redelijk goed zijn werk doet voor die sporadische keer dat ik op de fiets stap. Bovendien zet ik een spiksplinternieuwe fiets niet bij het station. Nu moeten de accu en de banden worden vervangen op de elektrische fiets. Daarna zou er een perfecte fiets in de schuur staan die alleen regelmatig moet worden opgeladen want anders gaat de accu langzaam dood. Het geld is gegeven om de fiets te repareren. Alleen ik zou het geld veel liever op een spaarrekening parkeren zodat ik een klein buffertje heb voor het geval dat er iets kapot gaat. De elektrische fiets gebruik ik waarschijnlijk toch niet tot ergens in het voorjaar 2015. Heb ik het buffertje in de tussentijd niet nodig dan kan ik die in het voorjaar aanspreken voor de fiets. Scheelt ook weer een paar kub elektriciteit voor het opladen van de accu.

Ondertussen ben ik ook weer begonnen met de verkoop op bol.com van boeken en dvd. Inmiddels heb ik twee boeken en één dvd-box verkocht. Dat is toch leuk na 10 dagen. Alleen schrok ik van de bemiddelingskosten. Daar moet ik dus beter rekening mee houden in het bepalen van de prijs. Aan de andere kant, nu verdien ik weer wat en anders blijft het maar in de kast liggen. Kleine beetjes verlagen ook weer een beetje de totaalschuld en dat is ook veel waard. Ook ben ik van plan om weer een paar dingen om Marktplaats te zetten. Er staan twee fietsjes in de schuur die te klein zijn voor dochterlief. Ik heb nog een paar andere dingen van toen ze nog baby was waar ik ook niets meer mee doe zoals een Maxi-Cosi, een veiligheidsmatrasje voor bovenop de matras en ik zou een Dora-pakket kunnen maken. Manlief draagt ook zijn steentje bij door een paar dingen te willen verkopen. Alles bij elkaar zijn het wederom niet de grootste bedragen maar ook hier geldt kleine beetjes helpen. Zelfs mijn moeder doet mee want ze had via een loterij kaarten voor een musical gewonnen. Nu hebben we allebei een bloedhekel aan musicals dus deze kaarten wil ik ook te koop zetten. Helaas is de fiets geen optie want ik denk dat mijn moeder dan een hartverzakking krijgt.

Tja en dan ligt er nog een waardebon voor een nachtje weg in een hotel ergens in Nederland. De bon moet voor eind september worden verzilverd want anders is die verlopen. De bon heb ik van mijn moeder gehad die deze als bedankje heeft gehad nadat ze de halve dag in een studio heeft gezeten van een niet nader te noemen loterij. Zelf wil en kan ze niet mee dus samen gaan is geen optie dus zou het een familie-uitje worden. Op zich is een weekendje weg best leuk. We zouden naar Drenthe of de Veluwe kunnen. Een regio waar wij eigenlijk nooit komen en die heel mooi is.  Alleen moeten we ’s avonds wel ergens eten. Sowieso heb ik ook nog de benzinekosten en wellicht nog een drankje hier en daar. Bottom-line ik zit niet zo op die kosten te wachten. Mijn moeder zou het vreselijk vinden als ik de bon laat verlopen onder het mom “ik heb niet voor niks in die studio gezeten”.  Ik zit dus in dubio: toch maar doen of  met het geld dat ik uitspaar extra aflossen?

11 opmerkingen:

 1. Toch gaan, goed voor t gemoed en de relatie! Genieten is ook belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaan. Je kan altijd ergens broodjes halen en op eten in het hotel of onderweg.
  Ik zou je dilemma over de fiets eerlijk aan je moeder voorleggen.
  Succes met de verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen die het heel goed bedoelen en heel aardig tegen je doen, maar die gekwetst zijn zodra je geen gebruik wil maken van hun goedaardigheid. Heel herkenbaar, ik kan me hier mateloos aan irriteren.
  In mijn ogen ben je pas goed bezig als je dingen aanbiedt, maar ze niet aandringt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De hotelbon lijkt mij simpel, gaan! De grootste kosten spaar je al uit, de rest valt een mouw aan te passen. De reiskosten kan je weinig aan doen, maar is dat echt een spelbreker?
  Na aankomst volgt nog het avondeten, dat mag misschien een beetje feestelijk (want mini-vakantie) maar zo duur is een frietje van de plaatselijke frietboer niet.. Anders kan je ook altijd een (pasta-)salade van thuis meenemen eventueel met wat brood en (kruiden)boter (stop het geheel wel even met koelelementen in een diepvriestas), met een beetje geluk kan je heerlijk in het groen picknicken en anders wordt het picknicken op de hotelkamer (ook sfeervol weet ik uit eigen ervaring). Hierbij heb je een paar (plastic) borden, vorken en evt. een mes nodig (afspoelen kan in de badkamer van het hotel). Dan het ontbijt (mits niet inbegrepen, anders flink bunkeren want het is ook je lunch) neem je gewoon of mee of haal je de avond van te voren in de supermarkt of bij een bakkertje met een leuke aanbieding. Misschien dat je ook deze maaltijd lekker naar buiten kan? Een drankje hier en daar valt aan te raden (anders droog je uit) maar neem je ook gewoon van huis mee. Zelfs een flesje wijn of een biertje 's avonds op de kamer kan gewoon van huis worden meegenomen (ja smaakt ook prima uit de meegenomen plastic bekertjes..). Voor fris overdag zijn de kosten laag te houden door een fles siroop en een fles bruisend water (0,29 euro voor 1,5 liter bij de aldi) te nemen, het is misschien niet gekoeld maar ach voor een dagje is het naar mijn idee niet zo'n punt. Soms hebben hotelkamers een waterkoker staan, dus neem vooral (plastic) mokken en een paar theezakjes mee, voor het geval dat.. Zin in iets lekkers? Misschien heeft de supermarkt voor vertrek of daar in de buurt wel een leuke aanbieding met koeken ed.
  Ik denk dat het idee zo wel duidelijk is. In ons geval gaat er een extra weekendtasje mee met al het eten, drinken en toebehoren. Ik ben nog nooit uit een hotel gezet en heb ook nooit klachten gehad. Met andere woorden, mits goed gepland hoeft het nauwelijks duurder te zijn dan thuis maar ben je er toch lekker even helemaal uit!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lily, dank je voor je tips. Ontbijt zit inbegrepen dus dat komt vast goed en drinken en iets lekker neem ik ook altijd mee van huis. Blijft eigenlijk alleen het diner over maar daar kunnen we ook vast een mouw aanpassen. Frietjes kan soms ook erg lekker zijn. Dochterlief gaat mee dus zij vindt dat helemaal feest.

   Verwijderen
  2. Precies zoals wij het doen. Als het alleen om de reiskosten gaat zou je het ook dicht bij huis kunnen houden. Soms is de stad een half uur verderop al een hele belevenis als je een beetje van de gebaande paden afwijkt. Google eens op stadswandelingen die je uit kunt printen, wellicht een leuke gratis expositie in de buurt? Of de natuur in natuurlijk, ben je helemaal voor niks er helemaal uit. Herstspullen zoeken met dochterlief en er wat moois van knutselen etc.
   Diner zou je ook best mee kunnen nemen als je niet per sé wat warms wilt. Koude tapas?

   Verwijderen
 5. Gaan, als het jullie ontspanning brengt.
  Aan de andere kant: je moeder was heel lief om in die studio te gaan zitten en je die bon te geven. Maar had jij daar een wens voor geuit? Hoe lief het ook is, als je het zelf niet ziet zitten, dan HOEF je natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon eerlijk overleggen met je moeder, dat van die fiets.
  En die hotelbon kun je aanbieden op Marktplaats, ik heb dat wel eens gedaan toen ik plots verhinderd was en was hem zo kwijt. Maar als je er zelf wel gebruik van gaat maken, dan moet je er ook van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon lekker gaan en met eten een beetje oppassen.. misschien een salade kopen met een stokbroodje er bij en dat in het hotel op eten.. komt vast goed.
  Veel plezier alvast ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. als je de beurt voor de fiets nu eens verschuift tot het tijdstip dat je de fiets serieus wilt gaan gebruiken?
  Dan maakt het niet uit dat de huidige accu en banden in de tussentijd slechter worden omdat je ze niet gebruikt. Het geld voor die beurt kan je dan nu in je schuld stoppen+ dan weer gespaard hebben omdat je van je schuld af bent???
  Misschien wel wijs om te overleggen met je moeder, dat ben ik met creabijtje eens.

  BeantwoordenVerwijderen