Pagina's

donderdag 25 september 2014

Geuren, kleuren en smaken

Ik houd van onze medelanders. Ik houd van de cultuur die ze mee hebben gebracht en daarmee ons land hebben verrijkt. Ik heb dan overigens nu vooral over de culinaire kant. Ik kom namelijk heel graag in Marokkaanse en Turkse winkeltjes omdat ik daar de heerlijkste producten voor een hele leuke prijs kan krijgen. Producten die in het standaard assortiment van de gemiddelde supermarkt niet kan vinden of ik een hele kleine hoeveelheid en daaraan dan meteen blauw betaal. Dus voor (verse) kruiden, meel, nootjes, groente en fruit komen ik dus heel graag in deze winkeltjes. Het heeft vaak ook nog iets kneuterigs. Het ligt er allemaal niet zo mooi uitgestald en op elke schap van de winkel zie ik wel iets liggen wat ik graag wil uitproberen. In de winkeltje waar ik kom word ik over het algemeen ook op zijn allervriendelijkst begroet en krijg ik (als ik wil) een uitgebreide uitleg over de producten. En dat vind ik dus leuk.
 
 
Vroeger toen ik nog in Den Haag woonde, had ik een Turkse slager op de hoek. We kochten daar veel van ons vlees. Het smaakte simpelweg veel beter plus het kostte ook minder in de supermarkt. Toen ik een keer ziek was, kreeg manlief gratis fruit en wat vlees mee zodat ik on aansterken. Ik vond dat zo hartverwarmend.
 
Nu heb ik onlangs een Turks winkeltje in de buurt van mijn werk ontdekt. Ook vandaag ging ik er in de pauze naar toe. Er lagen heerlijke dadels, vijgen en granaatappels. Dus ik heb van dat alles wat gekocht omdat ik het heerlijk vind. Bezorgd keek hij mij aan. Klaarblijkelijk koopt de gemiddelde Nederlanden deze producten niet bij hem. Hij wilde mij dus uitgebreid uitleggen wat voor iets ik kocht. Hij was dus licht verbaasd toen ik vertelde dat ik deze dingen als kind al lekker vond. Je zag zijn ogen stralen. Die van mij straalden ook omdat ik voor nog geen €7.50 twee dozen (verse) dadel, zes vijgen, een granaatappel en een versgebakken brood had. Als goede nieuwe vrienden namen we afscheid van elkaar. Ik ga daar zeker nog vaker toe al is het alleen al voor het gedroogde fruit, de nootjes, de groente en het fruit. Is alles biologisch? Nee vast niet. Ondanks dat ik er naar streef omdat zo veel mogelijk te eten, moet het ook binnen het budget passen. Biologisch is toch vaak duurder dus dan kies er toch (soms) voor om voor prima andere verse alternatieven te gaan.
 
Naast Turkse en Marokkaanse winkeltjes heb je natuurlijk ook de Chinese supermarktjes, de  Indonesische toko’s en ook Surinaamse winkeltjes. Allemaal ook erg lekker maar deze keukens worden minder bij mij thuis gewaardeerd. Ook vindt mijn maag dat de laatste tijd minder leuk. Toch kun je daar ook heerlijke dingen kopen. Denk alleen maar aan kruiden, kokos in alle soorten en maten, deegwaren, meel, rijst, noedels etc. En ook hier gelt, vaak goedkoper dan in de supermarkt.
 
 
Ik ben dus fan van alle geuren en smaken die ons landje hebben verrijkt. Binnenkort ga ik een keer naar de Beverwijkse Bazaar waar ik kaartjes voor heb gekregen. Ik kijk uit naar geuren opsnuiven en tussen alle standjes met etenswaren te lopen. Het is toch een soort mini-vakantie, althans als je hier van houdt.
 
Kopen jullie je etenswaren ook bij deze winkeltjes of toch maar liever in de supermarkt?

8 opmerkingen:

 1. Ja, vaker naar een Turkse winkel, oa paprika's en druiven zijn van goede kwaliteit en niet duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yep, meestal een van de Chinese winkels aan de Zeedijk, of naar de Japans/Koreaanse winkel in Buitenveldert; ik heb juist meer met de Aziatische keukens. Maar ik ga ook van tijd tot tijd naar onze plaatselijke Turk-op-de-Hoek.

  De Turkse Markt in Beverwijk is leuk. Turks Fruit! Wij gingen er vroeger vaak heen als uitje, toen je nog geen entreegeld hoefde te betalen. Je hebt er tegenwoordig ook een grote Aziatische supermarkt, ergens achterin de Aziatische hallen. Ook een aanrader als je van kruiden en exotische ingrediënten houdt!

  Nog een tip: ga vroeg, dan hoef je niet in de file te staan voor het parkeren. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De markt met groente en fruit kun je nog altijd gratis naar binnen, de grote hallen daar betaal je enkel de entree.

   Verwijderen
 3. Heerlijk, dat miste ik op ons durrep al. Zelfs in Terneuzen hadden we een Turkse supermarkt en die had heerlijke olijven, knoflookworst, brood, groenten en fruit... voor een prikje. En de toko's in grotere steden daar moet ik vaak ook even binnen lopen en altijd weer met van alles naar buiten. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maandag is mijn boodschappendag en dan ga ik als eerst naar mijn Turk. Olijven, groente, fruit, verse kruiden (hele bossen voor 50 cent), couscous, rijst, yoghurt, gist, gedroogde kruiden, pide....ik zoek het allemaal uit terwijl Ayse mijn vlees klaarmaakt. Jawel, ik wijs de lappen aan en ze draait het door de molen voor mijn runder- en lamsgehakt. Wat kippedijen of sukadelapjes erbij en ik ben weer klaar voor de week.
  Laatst toevallig gehakt van de supermarkt gekocht, brrrr er liep een sloot water uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik haal meestal alles bij de supermarkt omdat dit zo gemakkelijk is. Maar ik geniet wel van de Turkse bakker, en het nieuwe Turkse supermarktje in Terborg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eigenlijk houd je dan dus het meest van de lage prijzen van de medelanders ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal unrelated, maar ik wil even een link droppen omdat je zo worstelt met je werk:

  http://www.financialsamurai.com/five-sure-signs-its-time-to-move-on-from-your-job/

  ter inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen