Pagina's

dinsdag 23 september 2014

Technologie: sorry wat is dat?

Ik loop hopeloos achter als het gaat op ontwikkelingen op technologisch gebied. Bij Huize Geld of Je Leven zijn er dus geen dingen  als dvd-recorders, laptops, Wii, x-box, tablets en e-readers, smartphones en wat heb je nog meer in huis te vinden. Zo heeft het jaren geduurd voordat wij een dvd-speler hadden. Wij kochten pas zo’n ding toen de recorder inmiddels zijn eerste voorzichtige schreden op de markt zetten. Hierdoor werd de dvd-speler ineens een stuk goedkoper en daardoor voor ons interessanter. Nu ben ik er best blij mee want ik kan hierdoor naar series en films kijken wanneer ik dat wil en niet wanneer de tv dat bepaalt. Het zelfde geldt ook voor een flatbed-tv. Deze kwam pas toen mijn oude tv de geest gaf. Ik zie gewoon niet in waarom ik een goede tv weg moet doen omdat er iets nieuws op de markt is. Zo kwam er ook pas een computer in huis toen ik noodgedwongen door ziekte meer dan een half jaar thuis zat. De computer is inmiddels vervangen voor een laptop omdat mijn moeder die van haar niet meer nodig had (lees: ze vond het veel te ingewikkeld).
 
Technologische snufjes interesseren ons weinig. Het zal best leuk zijn hoor om van allerlei dingen met je telefoon te kunnen doen en om op je tv films te kunnen kijken die je via internet hebt gedownload. Het zal ook vast leuk zijn om on demand series en films te kunnen kijken. Alleen het interesseert ons niks. Bovendien heb ik zo veel andere dingen te doen. Ik kom amper toe aan de stapel boeken die ik nog heb liggen of de stapel foto’s die ik nog een keer wil inplakken. Waarom zou ik dan (veel) geld uitgeven aan dingen die ik amper of niet gebruik? Buiten het feit natuurlijk dat ik mijn geld beter kan besteden aan het aflossen.
 
Toch voel ik me wel eens hopeloos achter lopen op anderen. Ik heb geen WhatsApp omdat mijn telefoon dat niet ondersteunt. Toch lijkt app-en inmiddels zo ingeburgerd dat het bijna raar is als je het niet hebt. Zo worden er veel speelafspraakjes gemaakt via WhatsApp. Ik doe het nog gewoon ouderwets via sms of op het schoolplein. Ik merk dat mensen het een beetje raar vinden dat wij dat niet hebben. Maar ik ga echt geen telefoon aanschaffen om te kunnen app-en. Ook lijkt het alsof bij iedereen een tablet heeft. In sommige huishoudens heeft elke familielid er eentje. Zodra de nieuwste tablet op de markt is, worden de oude vervangen. Geen idee trouwens wat ze dan met die oude doen. Ik denk dat het geen uitleg nodig heeft om te vertellen dat wij geen tablet hebben. Ze zullen vast handig zijn maar ik geef er geen geld aan uit. Uiteindelijk zal de tablet echt wel een keer zijn entree doen bij ons thuis want vooral scholen lijken steeds meer gebruik ervan te maken. Wat is er mis met een ouderwets schriftje of een schoolbord? Als tegenargument krijg ik te horen dat het zo educatief is voor kinderen. Ik geloof meteen dat er heel veel leuke dingen voor een kind op een tablet te doen zijn. Alleen ik krijg zo’n doembeeld van een kind met vierkante oogjes voor me die niet van we tablet weg te slaan is. Uiteraard heb je ook dat weer zelf in de hand. Alleen ik zie dochterlief toch liever bezig in de tuin met blaadjes, bloempjes, zand en moddersoep. Ik zie haar liever tekenen en knutselen ondanks dat ik om kom in de grote berg kunstwerken van haar. Ik zie haar liever picknicken met haar knuffels of een heerlijke maaltijd bereiden in haar speelkeukentje. Ik vind het voldoende dat ze af en toe naar een paar kinderprogramma’s kijkt en soms wat filmpjes op you-tube. Ze is nog zo klein, die tablet kan nog altijd. Zij mist het (lees: ze kent het niet) en wij missen het ook niet. Dus waarom aanschaffen? Omdat iedereen het heeft? En is dat wel zo, heeft iedereen zo’n ding?
 
Toch knaagt het wel eens. Ik vraag me soms af of ik dingen mis op technologisch gebied. Vast wel. Alleen ik vind het aanbod zo overweldigend dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Alleen het idee al dat ik me daar in moet verdiepen hoe alles werkt, is voor mij al afdoende om er niet aan te beginnen. Simpelweg omdat ik dus het al druk genoeg heb met de ouderwetse dingen van het leven.
 
Hebben jullie allerlei technologische snufjes in huis of lopen jullie net zoals wij achter?  

13 opmerkingen:

 1. Ik heb wel meer in huis dan jij maar liep ook ver achter op de rest van de wereld en kreeg de tablet van mijn werk, anders had ik er zeker geen gehad. Lekker op je eigen tempo doen, je mist echt niks al willen sommige mensen je dat doen geloven. Ik he. Bijvoorbeeld een hekel aan twitter en facebook en dat soort onzin. Hoor ook al mensen die hiet inderdaad van terug komen. Dus lekker op jouw manier doen en je geen dingen aan laten praten die je eigenlijk niet wilt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar, voor mij hoeft het ook niet al die technologie, ik ben veel liever buiten. Maar door de kinderen ben ik toch aan de whatsapp gegaan, want nu ze op kamers zijn hou ik daardoor veel contact met ze, dat is wel weer fijn. En ik gebruik internet vreselijk vaak om allerlei informatie op te zoeken. En zelfs ben ik sinds kort op Facebook, niet om te 'scrollen' in andermans leven, maar om dat je daar ook heel gericht allerlei info kunt opzoeken, en bijvoorbeeld makkelijk een open dag of bijeenkomst kunt organiseren. Ook was ik bang om, als ik helemaal niks deed, net als mijn moeder op een gegeven moment 'de aansluiting' te missen. want de technologie gaat wel door en steeds meer dingen moet je toch echt via de computer regelen. Dus zoeken naar een gulden middenweg. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik loop ook achter, maar ik WhatsApp via m'n laptop (en op m'n gewone telefoonlijn). Mocht je willen weten hoe dat werkt moet je maar eens googlen.

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook alles op mijn eigen tempo. Nu dan een mobiel met app en raadt eens: ik gebruik het nauwelijks. Kocht ik na veel aarzelen om met kind te kunnen appen als hij bijvoorbeeld later is maar in de praktijk doen we dat eigenlijk nooit.
  Ook mijn vrienden hebben het voor het merendeel nog niet/weinig.
  Dus gewoon dingen in je eigen tempo doen.
  Natuurlijk is veel vooruitgang mooi en leuk maar je mist heus weinig als je het niet hebt. Het nut van een tablet zie ik trouwens echt niet.
  groetjes martine (minofmeer)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier de allereerste i.pad gekocht in 2010. Zoonlief (6) heeft vorige week zelf een goedkope tablet gekocht. Er word op school ook veel op computers/tablets gedaan v.a. groep 4, waar hij nu in zit.
  Wij kijken bijna geen gewone tv meer maar hebben n.etflix. En we hebben elk een computer, daar was ik zelf ook vrij jong in en manlief ook. Wat betreft de telefoon daar liep ik dan wel weer in achter, heb pas sinds vorig jaar een telefoon met internet (wifi) met whatsapp. Liep toch wel heel erg achter de feiten aan want niemand sms-te mij meer of hoorde niet zoveel meer omdat ze alles appte. En zou nu dus niet meer anders willen. Maar hier zijn wij dus wel zeker van de technologie. Heb mijn vakantiegeld dan ook opzij gelegd voor de nieuwste i.pad die ik toch nog wel dit jaar verwacht te kopen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou platte tv voorlopig niet die van ons is net pas 13 jaar oud :)

  Mooie is dat veel oude spul gewoon veel beter dan prul van tegenwoordig dus heb liever in huis :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig. Ik kan me bijna niet voorstellen wat er zo "moeilijk" aan is.
  Ik heb wel een beest van een computer, want ik houd van gamen en heb er twee schermen bij omdat ik dat veel gebruik als ik thuis werk. Maar mijn smartphone is oud (Galaxy S2), TV nog ouder: "HD ready", daar kun je echt niet meer mee gezien worden ;-) TV boeit me niet zo, ik kijk alleen af en toe ff mee als m'n vriend kijkt. Maar ik zou niet zonder WhatsApp en FB willen. Of mobiel bankieren, ff de files checken voordat ik 's morgens de deur uit ga, Spotify in de auto en Google onder handbereik.

  WhatsApp kan op de meest goedkope oude smartphone en gratis via de WiFi dus heel veel hoeft het niet te kosten. Maar elke euro is er weer één, ik kan me voorstellen dat je er terughoudend mee bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een smartphone of tablet is veel makkelijker, maar niet zoveel anders dan een computer. En apps zijn wel makkelijk, maar neigen ook naar dom-maken.
  Voor kinderen onder de 6 wordt juist gedviseerd ze niet of nauwelijks op tablet te laten spelen, buiten spelen is veel beter.
  Dus laat je niet gek maken door opmerkingemn van anderen. Ik heb een smartphone, die maakt het makkelijker samen met 1 laptop te doen (ik kan sommige laptopdingen op mijn smartphone doen, zoals mail lezen). Maar ik kan best zonder dat. En Whatsapp heb ik wel, maar gebruik ik in d epraktijk weinig. Alleen met die vriendin die doof is. Tja, als handicap-compensatie is het prima, net als sms.
  Mensen laten graag zien heo goed ze zijn en hoe dure dingen ze hebben, maar hoeveel je zoiets nodig hebt, is een hele andere kwestie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook niet zo goed in de nieuwe snufjes. Vooral op smartphone gebied loop ik nogal achter, omdat ik ze eigenlijk irritant vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben heel veel technologische snufjes in huis, vind ik leuk en man en ik werken beiden in de ict. Ik heb echter geen facebook en whatsapp, vind ik nergens voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Whatsapp en een smartphone heb ik eigenlijk vooral om kiekjes van de kinderen te maken en door te sturen naar mijn moeder. Omdat ik zo vaak dacht: had ik nu mijn fototoestel maar. Wat ik dan weer te onpraktisch vind bij een kleine wandeling ofzo. Verder gebruik ik het echt niet. Onzin, wat mij betreft. Speelafspraakjes maakten we inderdaad ook gewoon op het schoolplein.

  We hebben allebei een laptop en de kinderen hebben een tablet gekregen van mijn ouders. Ze gaat er doorgaans netjes mee om en zeuren er nauwelijks om. Het is nu wel even ontspanning voor ze, eigenlijk.... Als we weer een ritme hebben dan wordt het max een half uurtje per dag, en twee dagen helemaal niet. Zoiets.

  Verder hebben we niks aan technologische dingen. Geen tv, dvd-speler, geen apps en gadgets etc... Moet wel proberen om zachtjesaan eens skype terug te krijgen, want dat is wel handig qua bellen en gratis enzo. Uiteindelijk is het allemaal vrij eenvoudig, heb ik gemerkt... dat dan weer wel.... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sommige dingen zijn niet nodig andere wel. Tegenwoordig kan een kind niet zonder computer op school. (Informatie op internet opzoeken is al op de basischool, presentaties maken etc.) Maar een kind heeft echt niet per sé een tablet nodig o.i.d. Alles digitaliseerd, en kinderen moeten daar wel mee leren omgaan. Kijk naar de bankrekening, alles digitaal bijna, school gaat er van uit dat ze internet hebben, maar ook de risico's er van kennen/leren. Technologie gaat vooruit en het heeft geen zin om er vollop tegenin te gaan

  BeantwoordenVerwijderen