Pagina's

donderdag 22 mei 2014

Kindermenu's: fastfood of gezonder?

Ondanks dat we in bespaarmodus 2.0 zitten, besloten we zaterdag onszelf eens te verwennen met een terrasje vlakbij het strand. Het strandpaviljoen is ideaal want ze hebben er een speeltuintje bij met ook een hele oude bus waar de kinderen uren in kunnen spelen. Dus de ideale plek om als ouders relaxed van je drankje te kunnen genieten terwijl de kinderen zich helemaal kunnen uitleven.

We waren daar rond 16.30 uur. Voor sommige mensen is dat ook al het tijdstip waarop ze wat willen gaan eten, al dan niet omdat ze nog een aardig stukje naar huis moeten rijden. Wij zaten vlakbij het speeltuintje dus werden we omringd met ouders die hun kroost een “voedzame” maaltijd willen voorschotelen. Uit mijn ooghoek zag ik dat er een speciale kindermenukaart was. Nu heb ik naast mijn kookboeken-tic nog een rare tic: ik vind het namelijk leuk om menukaarten te bestuderen. Ieder heeft zo zijn afwijking ;-). Ik pakte dus een kinderkaart op om eens te zien wat al die hongerige kindjes voorgeschoteld zouden krijgen. Je raadt het al: het hele menu stond vol met varianten met friet, kroket, kipnuggets en een frikandel. Als variatie kwam er nog een bakje appelmoes bij. Om de hoek zit een friettent daar kun je dit ook allemaal krijgen. Je kunt daar zelfs ook heerlijk buiten zitten. En nog beter je bent daar rond €4 kwijt waarvoor je bij het restaurant minimaal €8 betaald. Nu gaat het mij niet eens zo om die €8. Als je als ouder daarvoor je kind echt een voedzame, wel gebalanceerde maaltijd voor kan schotelen dan is het dat bedrag misschien zelfs wel waard.

Wat is dus niet begrijp is waarom kinderen altijd van die standaardmaaltijden voorgeschoteld krijgen? Op de meeste kaarten kom je niet verder dan friet met een snack of een spaghetti met tomatensaus. Willen kinderen dan echt niets anders eten? Of willen restaurants zich niet verdiepen in welke andere alternatieven er zijn en kiezen ze voor de gemakkelijke uitweg? Ik zou het, als ik restauranthouder of kok zou zijn, juist een uitdaging vinden om een leuke kinderkaart te hebben.

Uiteraard bestaan er restaurants die wel wat anders voor kinderen op kaart hebben staan of er juist leuk op inspelen. Alleen zijn die minder makkelijk te vinden. Als ouder heb je natuurlijk ook nog een keuze. Je hoeft immers deze “fastfood” maaltijden niet aan je kind te geven. Niet staat je in de weg om iets van de reguliere menukaart te bestellen en te vragen of ze een aangepaste, lees kleinere, portie voor je kind willen maken. In het buitenland is dit niet ongebruikelijk. Of je kunt vragen om een extra bordje om vervolgens je kind mee te laten eten van je eigen maaltijd. Dit laatste deed mijn moeder en wij hebben dat in het verleden ook wel eens gedaan toen we sporadisch nog uit eten gingen. Er zijn dus voldoende alternatieven. Ik vind het zo zonde dat je je kind zo’n makkelijke, ondoordachte maaltijd voorschotelt terwijl je zelf wel heerlijk zit te eten. Leer en prikkel je kind om eten te leren ontdekken. Vaak lusten ze veel meer dan je denkt.

9 opmerkingen:

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Dierenpark Amersfoort heeft bijvoorbeeld gezonde dingen op de kaart staan voor kinderen, in samenwerking met het kookboek Voeden of Vullen.

  Een heel stuk beter dan de standaard fastfood-hap zoals friet met een kroket.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja, sommige maaltijden voor volwassenen bij restaurants durf ik nu ook niet echt gezond te noemen hoor. Vaak wordt dit toch ook vergezeld van friet en bedroevend weinig groente. Echt goede restaurants zitten ook niet op elke straathoek. Maar dat het beter kan ( voor ouder en kind) ben ik helemaal met je eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog wel een leuke tip om restaurants te vinden met speciale kindermenu's (of eigenlijk juist niet, ze eten lekker mee): smulpaapje.nl. Groetjes, Em

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom niet gewoon een deel van de reguliere kaart ook als "kinderportie" aanbieden? Thuis eten kinderen toch ook gewoon met de pot mee (mag ik toch aannemen)? Waarom moeten ze in een restaurant dan ineens patat met frikandellen en appelmoes eten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet bekennen dat mijn kinderen dit soort menu's juist erg lekker vinden. We gaan zelden uit eten, en als we dan gaan eten ze graag dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In het restaurant waar wij met enige regelmaat komen, kunnen de kinderen ook zalm, kipfilet en een salade in het kindermenu krijgen naast zelfgemaakte kipnuggets en bitterballen met friet. Als we op vakantie zijn in Griekenland is er vaak geen kindermenu maar bestel je gewoon een kleine portie van een gerecht dat op de kaart staat. Dat gaat meestal ook prima. Zoon van 14 eet meer dan ikzelf en is gek op uit eten gaan. We bekijken vooraf de menukaart en stemmen dan met hem af wat hij mag bestellen dat voorkomt ruzie in het restaurant. Dochter is nog van de kindermenu's. Op zich heb ik geen moeite met snacks en frietjes in een restaurant voor de kinderen zolang het niet elke week is.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het helemaal met je eens. Lena gaat geregeld met mijn pa en ma uit eten en eerst nam ze dan zalm, krabbepootjes, olijven en groenten. Maar toen zag ze dat er ook friet was, en frikandel. Dus toen wou ze dat. Heb gezegd dat ze dat niet meer mag als ze uit eten gaan. Ook als we met ze op het terras zitten, wordt er standaard friet aangerukt voor de kinderen. Doe dat nou niet..... tja.....
  Het hoeft van mij betreft ook niet per se gezond, maar ik heb wel graag dat ze een smaakje proeven dat ze niet kennen bijvoorbeeld. Gewoon. Geen FRIET! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Herkenbaar! Ik heb bij ons laatste reisje na 1 keer frietjes gewoon gevraagd om gebakken aardappeltjes en groente. Er werd op 1 uitzondering na heel positief op gereageerd. Wel alom verbazing dat alle groente op was en alleen aardappeltjes bleven liggen. En trouwens erg leuke reacties van de koks, die zoiets wel een uitdaging vinden. Je moet dan niet op het drukste moment van de avond aankomen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als kinderen buiten de deur eten willen ze juist graag friet, pannekoeken etc. Waarschijnlijk omdat ze thuis heel erg gezond eten, elke dag. Daarom vind ik het ook geen probleem zo af en toe. Srond er thuis elke dag friet op het menu dan zou de lol er voor de kinderen er gauw af gaan denk ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen