Pagina's

donderdag 1 mei 2014

Alles ecologisch en duurzaam - een paar tips

Ik heb al een langere tijd de wens om zo veel mogelijke bewust, duurzaam en biologisch te kopen. Nu is het niet altijd even makkelijk om aan deze drie eisen te voldoen. Biologisch en duurzaam is niet noodzakelijkerwijs heel veel duurder maar het is vaak toch wel iets prijziger dan producten die hier niet aan voldoen. Toch wil ik voor zover het haalbaar is wel zo veel mogelijk volgens dit principe leven.

In het begin maakte ik kleine stapjes. Het begon met kritischer te kijken naar mijn eten. Ik begon dit tijdens mijn zwangerschap noodgedwongen te doen op het moment dat er zwangerschapsdiabetes bij werd vastgesteld. Ik moest op de koolhydraten gaan letten. Ik schrok enorm wat er allemaal in op het oog hele normale en onschuldige producten zat. Voor mij was het enorme eye-opener. Ik vond het ook heel verwarrend want wat is nou wel of niet goed? Kortom ik ging informatie opzoeken op het internet en de verwarring sloeg alleen maar meer toe. Uiteindelijk heb ik voor mezelf besloten dat een dieet bestaande uit pure producten en volgens de seizoenen het dichtste bij mijn wensen kwam. Door zo veel mogelijk alles zelf te maken, vermeed ik bijna automatisch alle toevoegingen die in eten worden gestopt. Via een lokaal biologisch marktje vond ik een boer die wekelijks biologische groente en fruittassen leverde. Ik heb mij meteen ingeschreven. Inmiddels nemen de tas ruim zo’n 3 jaar af naar doorgaans grote tevredenheid. Groot voordeel is dat bij hem kan aangeven als ik bepaalde producten echt niet wil en deze kan hij dan vervangen voor wat anders. Ook kan ik bij hem producten bij bestellen die dan mee worden geleverd bij de tas. Kortom ideaal. De tas is niet altijd toereikend dus ik vul deze wil aan door producten te kopen in de supermarkt. Ik koop dan niet perse biologisch maar ik kijk wel of het product in het seizoen past en het niet de halve wereld heeft hoeven af te reizen. Toch ga ik er ook niet te hysterisch mee om. Als ik in de winter zin heb ik een aubergineschotel dan maak ik dat gewoon. Ik vind namelijk wel dat je moet genieten en als die schotel je op dat moment blij maakt, moet je dat gewoon lekker eten. Qua eten zat het dus al wel een tijdje goed.

Wat knaagde waren alle verzorgingsproducten. Voor dochterlief kocht ik meestal wel biologische producten die vrij zijn van allerlei toevoegingen die hele enge dingen kunnen doen met je gezondheid. Alleen voor mezelf deed ik een halfslachtige poging. Als ik namelijk ergens een bekend merk voor een scherpe prijs bij de drogist of in de supermarkt zag staan dan kocht ik dit. Alleen ik was er helemaal niet meer tevreden mee en het voelde ook niet meer goed. Ik had al een paar keer kunnen proeven aan wat biologische producten met je huid en haren kunnen doen. Het voelde zo veel beter en schoner. Manlief kocht dus regelmatig een voorraadje producten als hij naar Duitsland ging voor controle voor zijn ogen. Alleen dat voorraadje is niet onuitputtelijk. Wij zijn grote fan van Lavera. We vinden eigenlijk alles er fijn aan. Voor dochterlief gebruik ik voor haar tandjes liever Weleda nadat ik de tandenpasta van Lavera toch wel erg naar bubble-gum vond ruiken. Als we in Griekenland zijn kopen we graag Korres vooral ter bescherming tegen de zon. Zo hebben we dus inmiddels onze favoriete merken. Alleen ik vond het allemaal zo duur om in de winkel te kopen. Ook op de verschillende websites die mij door een aantal van jullie werd aanbevolen, vond ik het nog steeds een beetje prijzig. En toen vertelde manlief ineens dat hij een site had gevonden waar de prijzen ontzettend meevielen. Het is een Duitse site waar je producten kunt bestellen die vervolgens voor heel weinig thuis worden geleverd. We hebben het nu 1x geprobeerd en wij zijn heel enthousiast. Het is niet duur, de producten werden heel netjes afgeleverd, er zaten een paar informatieve foldertjes bij en we hadden zelfs een paar samples. Kortom wij bestellen daar weer. Voor de liefhebber: kijk eens op apo-rot.nl. Het is wel in het Duits maar je komt er vast wel uit.

Ook gebruiken wij al zo’n 7 jaar vitamines van Solgar. Wederom in Nederland ontzettend duur voor een klein potje. Wij bestellen deze in de Verenigde Staten bij betterlife.com. In het begin was het een ontzettende knullige website die er niet uit zag maar deed wat het moest doen: aanbieden, verkopen, afrekenen en verzenden. Meer hoeft het ook niet te doen in principe. Inmiddels is het een mooie site geworden. We hebben nog nooit invoerkosten hoeven te betalen. Dus daardoor werd het interessant om te bestellen. Eén keer hebben we gehad dat de bestelling maar niet kwam. Nadat we contact met het bedrijf opnamen, stuurden ze het geheel gratis nog een keer op. Binnen een week kregen we toen twee pakjes. We hebben toen aangeboden om voor het gratis pakje te betalen maar dat wilden ze niet. Ze vonden het vervelend dat we zo lang (een maand) hadden moeten wachten. Kortom wij zijn tevreden klanten.

Mijn volgende stap is om duurzame, ecologische en eerlijke kleding te kopen. Alleen is dat nu nog een stap te ver. Ik heb nog genoeg kleding en daar red ik het wel mee. Wel zie je langzaam maar zeker dat de kleding oud wordt. Ik herstel de kleding waar mogelijk en als het echt niet meer te redden is dan gooi ik het weg. Toch zal ik ooit voor mezelf weer kleding moeten gaan kopen. Ik wil dan het liefste dus dat het eerlijke kleding is. Het draagt toch een stuk fijner als ik weet dat het onder goede omstandigheden is gefabriceerd. Ik maak wel een uitzondering voor tweedehands kleding. Voor dochterlief ruil ik graag kleding. Ik vind het een mooi idee dat kleding een aantal rondes mee gaat en dat ik iemand anders weer blij kan maken met haar te kleine kleertjes.
 
Overigens wil ik met dit blogje niet zeggen dat iedereen zo moet leven. Ik vind het een mooi streven. Helemaal haalbaar is het financieel voor mij ook niet maar ik probeer te doen wat ik kan. Voor leuke adresjes en tips kijk ik vaak op een van mijn favoriete blogs degroenemeisjes.nl. Dus ben je er wel in geïnteresseerd dan vind je daar veel goede tips buiten het feit om dat het ook een leuk  en positief blog is om te lezen.

4 opmerkingen:

 1. Dank je voor het noemen van de websites die je graag gebruikt. Wij gebruiken ook Solgar, Erg fijne producten! Verder ben ik op zoek naar fluoride vrije tandpasta voor mijn kinderen die goed smaakt, ik ga dus eens in Duitsland kijken! Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lavera is fijn he? Vind ik ook! iherb.com schijnt ook goed te zijn. Ik heb daar eens gekeken maar als je niet precies weet wat je zoekt, is het aanbod nogal overweldigend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kleding komt van de kringloop (voor een groot gedeelte. Sommige jasjes haal ik bij een luxe winkel, ik moet op mijn werk doen alsof ik representatief ben). De kringloop zorgt ervoor dat kleding niet nog een keer moet worden gemaakt en vervoerd. Milieuvriendelijk wat mij betreft dus. En portemonneevriendelijker dan de eco-winkels (die ook nog eens reiskosten bij de aankoop hebben, want ze zitten nooit in mijn deurpie)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk ook regelmatig naar tweedehands kleding. Ik kan alleen haast nooit slagen omdat ik een moeilijke maat heb. Het is dus echt een kwestie van heel veel geluk als er iets tussenhangt wat mij past. In Amsterdam is er er wel een tweedehands winkel waar ik redelijk goed kan slagen. Alleen ben ik niet zo vaak in de buurt en dan moet er r ook nog maar net wat tussen hangen wat je op dat moment nodig hebt. Op MP heb ik ook wel eens iets gekocht maar dat viel me tegen. Dus het zal bij mij altijd wel een combi van tweedehands en nieuw blijven.

   Verwijderen