Pagina's

donderdag 15 mei 2014

Maar dat kan toch ook morgen?

Ken je dat? Je wilt nu toch echt op dieet want de kleding begint nu toch wel echt straks te zetten. Toch stel je het uit want volgende week heb je nog dit feestje of er ligt nog van alles in de ijskast dat op moet.  Je wilt weer gaan sporten want dat is beter voor de gezondheid en gewicht maar het is nu zo koud of je moet alleen etc. Je wilt minder tv kijken of achter de computer zitten maar je volgt nog een aantal series op tv of je moet nog echt even dat op de computer doen. Je verschuilt je constant achter een excuus om maar niet te doen want je had voorgenomen.

Zelf heb ik daar ook een handje van. Zo drijf ik manlief regelmatig tot wanhoop door telkens dingen  uit te stellen. Als ik dan eenmaal toch dat telefoontje heb gepleegd of dat administratieve klusje heb gedaan dan denk ik vaak “het was een klusje van niks waarom heb ik dat niet eerder gedaan”.  Nu zou je zeggen dat die gedachte al voldoende motivatie zou moeten zijn om het de volgende keer anders te doen maar blijkbaar heb ik een selectief geheugen want ik blijf het zelfde doen.

Zo baal ik ook vaak van mezelf dat ik ’s avonds voor de makkelijke weg kies en voor de tv ga hangen. Ik heb thuis genoeg te doen. Ook zijn er voldoende dingen waar ik een veel tevredener gevoel van krijg dan dat bankhangen. Soms geef ik mezelf een schop onder mijn kont  en dan kan ik het ineens zo zijn dat ik aan het einde van de avond met een heel tevreden gevoel naar bed.

Ook heb ik dit met de lunch op werk. Ik neem het gros van thuis mee maar het liefste zou ik niets meer kopen in de kantine op misschien een glasje melk na. Waarom kan ik me er dan niet altijd toe aanzetten om ’s avonds nog een lekkere salade of smoothie te maken? Ik bereid elke avond toch mijn eten vers voor dus en passant kan ik best een tomaatje of komkommer meer snijden zodat ik deze dan de volgende dag mee naar werk kan nemen. Toch doe ik het niet altijd.

Het komt erop neer dat ik dus regelmatig baal van mezelf. Ik baal dan soms ineens zo dat het een tijdje weer wel goed gaat om na een tijdje weer langzaam af te glijden in het oude patroon van uitstellen. Hebben jullie dat ook?

8 opmerkingen:

 1. Is wat milder voor jezelf zijn geen optie? Lijkt me prettiger voor jezelf en dan houd je ander gedrag wat langer vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha, voor mij heel herkenbaar;
  je bent dus niet de enige.
  groet, Nicol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar. Ik heb ook erg veel last van uitstelgedrag. En als ik zeg 'last', bedoel ik ook 'last' want het brengt me regelmatig in de problemen. En dan baal ik van mezelf, zoals jij ook schrijft. En door dat balen van mezelf word ik nóg onproductiever, komt er nog minder uit m'n handen.
  Hoe gek het misschien ook klinkt, ik denk dat het een vorm van faalangst i.c.m. perfectionisme is: bang zijn dat iets niet lukt en het dan maar helemaal niet meer doen want "goed" is niet voldoende. Het moet "perfect" zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier nog zo iemand ;-) de druk moet eerst echt hoog worden en dan is het inderdaad zo gedaan. heb me er bij neer gelegd; voor mij werkt het en alles gebeurt altijd op tijd! toch baal ik wel eens omdat het stress geeft, blijkbaar heb ik dat nodig. gr madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja uitstellen...dat lukt aardig, hahaha! Maar och uiteindelijk wordt het wel gedaan en daar gaat het om. Niet te fanatiek en niet te streng werkt het beste. Ik hang wel eens een briefje op bij het fornuis. Als ik na het eten de boel afruim en schoonmaak, kom ik dat briefje tegen en is dat kleine karweitje ( dat de volgende dag zo aangenaam is als het al is gedaan) zo gepiept.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook hoor...Ik wil zo graag nog even een aantal kilo's kwijt. Ben al sinds 6 januari bezig en maandag dinsdag gaat het goed, en op woensdag ga ik alweer de mist in. Dit komt denk ik omdat ik geen overgewicht heb, maar gewoon psychisch... Ik ben gestopt met roken, daar heb ik de discipline wel voor, hou ik ook al 4 maand vol....Idd een stukje komkommer mee voor de lunch....laat maar, moet je weer schillen en snijden enzo denk ik dan. Mss komt t ooit wel weer....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De truc schijnt te zijn om de nieuwe gewoonte 30 dagen vol te houden. Dan zit die in je systeem, en wordt het gemakkelijker.

  Mij helpt het ook om te bedenken hoeveel tijd iets vervelends me gaat kosten. Vaak is dat niet meer dan 20 minuten. En dan denk ik: 'Dat is toch wel te doen!'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik al lang het systeem van de Flylady. Hak dingen op in projectjes van 15 minuten. Zet je eierwekker/timer en doe die taak dan ook gedurende die tijd. Is de tijd voorbij, dan merk ik dat ik heel vaak al eerder klaar ben en inderdaad....hoeveel moeite kost dat nou.
  Ook is woensdag de Anti-uitsteldag en dan kijk ik altijd welke klussen ik al te lang aan het uitstellen ben. En wat vaak ook helpt; doe de meest vervelende dingen het eerst; dan heb je dat tenminste achter de rug.
  Eigenlijk kost het denken over "ik moet nog dit en ik wil nog dat" meer tijd dan het daadwerkelijke doen. Dus gewoon maar beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen